fredag 16 mars 2012

Stockholm, Skandinaviens huvudstad?

Är Stockholm Skandinaviens huvudstad?
Ja, det tycker i varje fall huvudstadens marknadsförare, som med sin slogan "Stockholm, capital of Scandinavia” försöker locka turister till Stockholm.
Inte undra på att turistchefen i Oslo har reagerat. Förmodligen finns invändningar på fler håll. Det kan ju också uppfattas som ”storebrorsbeteende” från svenskt håll. I Norge kan rent av reaktionen bli att det finns kretsar i Sverige som börjat drömma om den år 1905 avskaffade unionen mellan Sverige och Norge.

Marknadsförarna i Stockholm motiverar sin slogan med bland annat att kulturutbudet i huvudstaden är så stort, och att Stockholm är Skandinaviens största stad. De har rätt i det stora kulturutbudet. Det var länge sedan som Europarådet påpekade att Sverige saknade kulturcentra utanför huvudstaden och att något borde göras åt den onödiga koncentrationen till Stockholm, men föga hänt sedan dess. Beträffande uppgiften om att Stockholm är störst i Skandinavien, så undrar jag vad Köpenhamn säger om det. Däremot råder ingen tvekan om att Stockholms befolkning växer hastigt och kraftigt, i varje fall om man utgår från Stockhomsregionen. ”Med två fulla SL-bussar per dag” enligt Svenska Dagbladet. Därför bör tunnelbanan byggas ut enligt samma tidning.
Frågan blir då, om det finns några pengar över för den del av vårt land som tyvärr ligger utanför huvudstaden och som inte bara saknar tunnelbana utan också har brister i både vägnät och järnvägar.

Inga kommentarer: