onsdag 25 juli 2012

Bärplockarna - Sverige skämmer ut sig!


Fyra år i rad har vi hört samma sak om de utländska bärplockare, som lockats eller lurats hit: ”Det här var sista gången. Till nästa år måste vi se till att eländet inte upprepas”.
   Men ingenting tycks hjälpa. Eländet har inträffat även i år. Bärplockare i massor har kommit hit, trots att det inte funnits tillräckligt med bär. I år är det framför allt bulgarer som råkat lika illa ut som t.ex. thailändare tidigare gjort. Och bulgarerna känner sig lika lurade. Många har skuldsatt sig för att kunna komma hit. Nu åker de tillbaka. Kvar finns dock skulderna och fordringsägarna.
   Hur är det möjligt att det än en gång har kunnat gå så snett? Det borde väl i varje fall gå att se till att hugade bärplockare blir informerade, om det finns några bär?
   Bulgariens ambassadör har tydligen varit rädd för att hans land skämmer ut sig. Men nog är det framför allt Sverige som gör det!
   En helt annan sak är att det är märkligt att det ska vara så svårt att få arbetslösa och fullt friska ungdomar att under några veckor förvärva inkomst genom att plocka bär. I varje fall under år med bra tillgång på bär!

Inga kommentarer: