tisdag 17 juli 2012

Varifrån tas Stockholms tillväxt?


I dagarna cirkulerar uppgifter om att knappast någon europeisk storstad förväntas få så stor tillväxt som Stockholm. Visserligen finns det invändningar mot den slutsatsen, men företrädare för Stockholm jublar och passar på att påpeka att staten bör satsa på infrastrukturen i Stockholm, så att regionen kan ta emot alla nya invånare. Det handlar ju om cirka 40000 per år. Dessutom upprepar de mantran att ”det som är bra för Stockholm är bra för landet i övrigt”.
Det är lite svårt för oss i glesbygden att inse det! Jag bor i en kommun med cirka 10000 invånare. Stockholm slukar varje år fyra sådana kommuner.  För har inte de flesta nya stockholmare bott någonstans i övriga Sverige?
I min kommun Filipstad är det dominerande företaget Wasabröd. Men numera är det i stort sett endast själva brödbakningen som äger rum där. Alla högre funktioner har flyttat till Stockholm. Där sitter verkställande direktören, där sker marknadsföring, osv. I Stockholm finns till och med knäckebrödsfabrikens informationschef, som endast lärt känna fabriken via några besök.
Förr var Wasabröds VD en integrerad del i bygden. Familjens barn gick i kommunens skolor, deltog i dess idrottsföreningar.  Är denna utveckling verkligen bra för Filipstad?
   Samma öde drabbar nu Sandviken. Företaget Sandvik ska flytta styrelsen till Stockholm. Är det bra för Sandviken?
I själva verket innebär Stockholms tillväxt att övriga Sverige brandskattas. Befolkningsminskningar leder till att det blir sämre service – och därmed ny befolkningsminskning.
Det som är bra för Stockholm är inte bra för oss i glesbygden!
   

Inga kommentarer: