onsdag 26 juli 2017

Slaveriet är tillbaka i Libyen!

Libyen har fått över 225 miljoner dollar för att bland annat skapa flyktingcentra som respekterar internationella humanitära normer. Men verkligheten ser helt annorlunda ut. Libyens flyktingar köps och säljs som slavar. Landet har förvandlats till en smugglingscentral, där ett fåtal ansvariga tjänar stora pengar.
Samtidigt ökar antalet migranter, vars mål är att ta sig från Libyen till Europa. I år har redan över 70000 tagit sig till Italien. EU hade räkna med att det skulle bli en minskning! Och antalet drunknade är redan över 2000 .
Libyen har också blivit ett centrum för en blomstrande människohandel. De flesta migranterna är afrikaner, och många har riskerat livet redan under transporten till Libyen. Många har blivit köpta eller sålda av smugglarna, som är totalt hänsynslösa. De tvingar offren att ligga inklämda i en lastbil under flera dygn och kan när som helst kastas av.
Och om migranten kommer fram till Tripoli är det inte alls säkert att situationen blir bättre, i synnerhet om reskassan tagit slut. Det utnyttjar smugglarna!  De tvingar migranterna att arbeta gratis. De utsätts också för misshandel, som de måste acceptera. ”De piskade och slog mig, de slog mig medan jag pratade i telefon med min mamma.” Det berättade en 25-åring från Sierra Leone. Syftet med den misshandeln var att mamman skulle höra, hur han behandlades och skicka pengar till honom – pengar som smugglarna tar hand om.
Och naturligtvis riskerar unga kvinnor att bli utnyttjade. ”Gör du inte som vi säger slår vi ihjäl dig”. 
Ett annat sätt att framtvinga lydnad är att stänga av de olydiga från mat och dryck. Flera kvinnor har berättat att de till sist drack sin egen urin eller drack urin från toaletten. Men för att överleva accepterade de till sist att sälja sex. Kundernas betalning fick de naturligtvis inte behålla.  

Situationen i Libyen är nu värre än någonsin. Det finns TRE regeringar! Ingen fungerar. Smugglarna gör som dom vill. Allt förvärrades efter det att  Mohammar Khaddafi störtats. Libyen översvämmades av vapen, som inte minst smugglarna tog hand om. Gränser och kustlinjer lämnades obevakade.
                             Migranter som dör blir sällan uppmärksammade. Men internationella migrationsorganisationen, IOM, rapporterade i juni att 44 migranter, däribland fem barn, dött av törst, när deras fordon gått sönder. Några veckor senare uppskattas ytterligare 51 ha dött efter det att smugglare övergivit dem. Det finns också uppgifter om att när någon faller av en lastbil, lämnar ofta förarna den drabbade att dö i öknen. En migrant, som gick under namnet Williams, packades in i en lastbil tillsammans med 25 andra migranter. Det var brist på mat och vatten. Pauser var sällsynta. Om migranterna tog för lång tid på sig för att kissa vid vägkanten slog föraren och hans följeslagare dem med en pinne och föste dem som boskap tillbaka in i lastbilen. När de närmade sig gränsen till Libyen såg människohandlarna en truppstyrka från Niger och blev rädda för att bli gripna. De svängde bort från vägen och beordrade migranterna att kliva ut ur lastbilen och gömma sig och gasade sedan iväg . ”De lämnade oss i öknen utan mat eller vatten”. ..

                             Det finns inga tecken på att situationen i Libyen skulle kunna bli bättre. Det innebär att ytterligare några tusen människor kommer att drunkna. Misshandeln av migranter kommer att fortsätta, och fler kvinnor kommer att tvingas sälja sexuella tjänster.

Gör någonting, EU!

Inga kommentarer: