söndag 30 juli 2017

Många utnyttjar Trumps brist på kunskap och utrikespolitiska färdigheter.

President Trump har hittills endast gjort två utlandsresor - till Mellanöstern och Polen. Men båda besöken har fått allvaliga följder. Trump har lyckats få värdarna att tro att USA kommer att stödja dem om de förverkligar vissa planer, som de hittills tvekat att genomföra. Det ledde till att Förenade Arabemiratets utrikesminister förkunnade att Trumps framgångsrika resa till Mellanöstern påskyndade beslutet att inleda sanktioner mot Qatar. De diplomatiska och affärsmässiga relationerna avbröts 5 juni liksom beslutet att stänga Qatars enda landgräns. Det hade inte gått mer än drygt två veckor sedan Trump lämnade regionen. I ett twitter-inlägg försvarade Trump arabledarnas beslut.
I Polen lade regeringen fram förslaget att ge politikerna ökad kontroll över landets domstolar. Dessutom föreslog samma regering att avsluta högsta domstolens nuvarande domares mandat och i stället låta justitiedepartementet bestämma vilka som kommer få vara kvar och vilka som ska ersättas. Regeringspartiet gick ut med budskapet att man funnit en allierad i USA:s president som beskrev Polen som en föredömlig europeisk nation.
 I båda fallen handlade det om att manipulera Trump och dra nytta av hans brist på kunskap och utrikespolitiska färdigheter.
Trump har hittills inte lyckats genomföra sina utrikespolitiska prioriteringar. För många polska allierade tycks den största oron vara att den nya regeringen med ”America first” som motto ska förstöra den liberala ekonomin.
Det finns dessutom en rädsla för att reformerna ska kunna skada Polens unga demokrati.
Qatar har stärkt sina relationer med Iran och Turkiet. Trots Trumps inlägg till stöd för Saudiarabien och arabemiraten vägrar resten av hans regering att ta ställning för dessa stater. Utrikesminister Rex Tillerson har försökt att medla. Det ledde till ett påpekande från Thomas Wright (chef på Brooklings Institution): "Blandade signaler från USA bidrog till att krig bröt ut på Koreanska halvön 1950".

                                   När Trump besökte Warszawa på väg till G20-mötet i Hamburg, höll han ett tal, där han hävdade att den västerländska civilisationen var i fara. Han utmålade Polen, som utreds av EU på grund av anklagelser för att ha missbrukat rättsstatsprincipen. Han borde ha sagt ”vi är er vän men vi vill att ni behåller de demokratiska institutionerna som t.ex. fri press”. Men i stället sa Trump ”Också jag hatar medierna”.  
  
Den polska regeringen gladde sig naturligtvis över några av Trumps uttalanden. Men vad tyckte det polska folket? Och vad tyckte de som demonstrerade dag och natt mot regeringens förslag?  
m


Inga kommentarer: