onsdag 26 juli 2017

Varför behandlas Anna Johansson så orättvist?

Anna Johansson debuterade som minister, när Stefan Löfven debuterade som statsminister. Dessa två politiker har i varje fall en sak gemensamt: De är de ministrar som ända fram till januari 2017 inte fått någon som helst information om det som nu betraktas som den värsta skandalen som en svensk regering råkat ut för sedan spionen Stig Wennerström avslöjades på 1960-talet.  Hon är infrastrukturminister och ansvarig för transportstyrelsen.
Journalister sätter tidigt betyg på nya ministrar. Anna Johansson beskrevs tidigt som ett "svagt " eller "otillräckligt" kort. På vad grundade de den slutsatsen?

Nu beter sig journalistkåren och politiker från alliansen och Sverigedemokraterna på ungefär samma sätt. Trots att hon försäkrar att hon först i januari 2017 fick kännedom om Transportstyrelsens haveri kräver oppositionspartierna att hon måste avgå. Det innebär ju att de utgår från att hon ljuger.

Ingen tvekan råder om att Sverige hamnat i en svår politisk kris. Men alla inblandade ska behandlas på ett korrekt sätt. I dag hörde jag en stund på "Ring P1". Där sa en radiolyssnare att Anna Johanssons konton bör granskas. Han antydde förmodligen att hon mottagit belöning för brottsliga handlingar.
Förhoppningsvis kan svenska journalister se till att debatten om haveriet inte hamnar på den nivån.


  "      

Inga kommentarer: