måndag 26 april 2010

Glesgygden bör akta sig för miljöpartiet!

Ingen har väl undgått att märka att miljöpartiet har tagit flera kliv uppåt i alla opinionsundersökningar. Det tycks också råda enighet om att detta till mycket stor del beror på språkröret Maria Wetterstrand.
Men alla väljare, och inte minst glesbygdsbor bör ha klart för sig att miljöpartiet består av mycket mer än Maria Wetterstrand.

Jag minns vad som kunde hända när miljöpartiet hade haft sina första framgångar, och fått representation i kommunala nämnder. I en kommun såg en miljöpartist till att kommunen annonserade om ett arbete inom socialförvaltningen. Det stod i annonsen att "företräde ges till alkoholmissbrukare". Visst, det är ett extremt exempel, men tyvärr har miljöpartiet med sin politik gett glesbygden problem - och mer kan komma. Delvis kan det bero på att miljöpartiet är ett utpräglat storstadsparti, som inte alltid har klart för sig, hur situationen kan vara i glesbygden. Nyligen skrev en miljöpartist i Expressen att "norrlänningar kör för mycket bil". Vad vittnar det om?

Om miljöpartiet får bestämma, kan det faktiskt bli så att vi inte kan köra bil - och det av två skäl:

1. Det blir svårt få tag på bensin i glesbygden. Bensinstationerna läggs ju ned.
Det beror i sin tur till stor del på etanolkravet, som de flesta stationer i glesbygden inte klarat av.
2. Bensinen blir för dyr.I skrivande stund är den uppe i cirka 13.40. Ingen tror att miljöpartiet tar tillbaka sitt krav på att bensinskatten skall höjas med 2 kronor. Om trenden fortsätter, kommer bensinen snart att kosta över 16 kr. litern.

Visst kan miljöpartiet säga sig förstå att bilen behövs i glesbygden.Men av den förståelsen märks ingenting, när miljöpartiets handlingar granskas.

Många glesbygdsbor arbetar inom svensk basindustri. Den har i stor utsträckning klarat konkurrensen på den internationella marknaden genom att Sverige kunnat producera billig energi. Våra vattenkraftverk har producerat el. till ett lågt pris jämfört med elpriserna på kontinenten. När vi kompletterade vattenkraften med kärnkraft, kunde vi också framställa el relativt billigt. Den el som vindkraften producerar är betydligt dyrare, trots att den är subventionerad.Två svenska kärnkraftverk har lagts ned. I dag är elpriserna betydligt högre, och den svenska basindustrin har problem. Det beror inte bara på energipolitiken, men ingen tvekan om att det har bidragit kraftigt. Miljöpartiet bildades efter folkomröstningen om kärnkraften av aktiva kärnkraftsmotståndare i linje tre. De hade som förslag en snabbavveckling av kärnkraften. Hade de fått genomföra det, hade glesbygden drabbats hårt. Miljöpartiet har sedan varit pådrivare i kampen mot kärnkraften och också om att höja elskatten.

Maria säger att miljöpartiet inte är ett vänsterparti,och med det kan hon locka väljare i mitten. Men talar hon sanning? Hon har själv på en fråga om vilket parti hon skulle ha röstat på, om Miljöpartiet inte existerat, svarat: Vänsterpartiet. Det finns miljöpartister som i insändare hävdat att kapitalismen dödat fler människor än kommunismen och nazismen tillsammans. Och fortfarande kommer miljöpartiet med en del märkliga förslag. I Stockholm vill miljöpartiet tvinga gamla i äldreboende att äta vegetariskt en gång i veckan.

Maria må ha sin karisma. Det viktiga är partiets politik.

Inga kommentarer: