måndag 26 april 2010

Höghastighetståg - en sovjetisk satsning

När jag såg uppgifterna om de rödgrönas storsatsning på höghastighetståg i Sverige, kom jag att tänka på en solskenshistoria från Sibirien under Sovjetepoken.
Det hade satsats på mjölkproduktion i norra Sibirien. Jättelika ladugårdar. Kossorna försörjdes med hö som transporterades till ladugårdarna med helikopter. Någon kostnadskalkyl gjordes naturligtvis inte, eftersom det enda relevanta för sovjetföretagen var hur mycket man producerade. Men naturligtvis blev den mjölken oerhört dyr och eftersom motsvarande galenskaper inträffade överallt i sovjetimperiet, så var det inte underligt att allt brakade samman.

På motsvarande sätt är det svårt att förstå att det kan finnas ekonomi i svenska höghastighetståg. Flera utredningar om det har gjorts med samma negativa slutsatser. Befolkningsunderlaget är för litet, även i södra Sverige. Därför måste biljettpriserna bli mycket höga; kanske kan det bli en form av högstatuståg, där passagerarna utgörs av folk från näringslivet.

En sak är klart: Satsningen kommer att ta mycket så mycket av våra resurser att det inte blir mycket över för satsningar i glesbygdsregionerna

http://www.svd.se/nyheter/inrikes/jattesatsning-pa-jarnvagar-om-de-rodgrona-vinner-valet_4618989.svd#articlecomments

Inga kommentarer: