lördag 19 mars 2011

Att stänga våra kärnkraftverk skulle drabba glesbygden hårt.

Katastroferna i Japan har blåst liv i kärnkraftsmotståndarna över hela världen. På nytt har symbolen med en sol och texten ”Atomkraft, Nej Tack!” plockats fram. Har de inte klart för sig att solen själv strängt taget är en enda jättelik atombomb?

Självfallet bör vi ta lärdom av kärnkraftshaveriet i Japan. Men att utifrån det dra slutsatsen att vi snarast möjligt ska stänga våra egna verk är steget långt,

Ett viktigt faktum, som nästan kommit bort, lyder: Haveriet i Japan berodde främst på tsunamin, inte på jordbävningen. Hur stor är risken för att vi får en japansk tsunami, som drabbar Forsmark?

Tekniken förbättras ständigt och det gäller även för kärnkraftsverken. De verk som eventuellt kommer att ersätta de nuvarande svenska kommer att vara utrustade med de senaste landvinningarna. Det innebär bland annat att det finns flera alternativ för att kyla bränslestavar och utbränt bränsle.

Sverige har fram till nu kunnat producera billig elektrisk ström. Flera industribranscher har därigenom kunnat exportera sina produkter över hela världen. Deras fabriker ligger ofta i glesbygdsregioner.
Den svenska elen är i huvudsak basera på vattenkraft och kärnkraft. Tyvärr har avregleringen av elmarknaden blivit ett totalt fiasko, vilket har medfört att elen blivit betydligt dyrare, medan elproducenterna gjort enorma vinster.
Enda möjligheten få ner elpriset förefaller vara att öka utbudet av el. Då måste vi definitivt ha kvar kärnkraften, som står för nästan 50 procent av elproduktionen. Förnyelsebar energi från vindkraftverk är mycket dyrare än kärnkraften. Därtill kommer att vi knappast haft några vindsnurror alls, om de inte subventionerats av staten.
Att stänga kärnkraftverken kommer att hårt drabba glesbygdsregioner, som fortfarande är beroende av den gamla svenska basindustrin.

Inga kommentarer: