onsdag 30 mars 2011

Språkrörsvalet: Tjejerna, som inte var stockholmare chanslösa

.
När miljöpartiet nu ska välja nya språkrör, har valet av efterträdare till Peter Eriksson varit klart sedan länge. Underbarnet Gustav Fridolin är den självklare kandidaten. Men det blev konkurrens om posten som nytt kvinnligt språkrör, eftersom halva dussinet tjejer var intresserade av att ta vid efter Maria Wetterstrand. Det var Annika Lillemets från Linköping, Gunvor Ericson, som sitter i riksdagen för Södermalns län, Bodil Ceballos, också riksdagsledamot men för Gävleborgs län och Akko Karlsson, från Gamleby och med många politiska uppdrag. Men denna kvartett var tydligen helt chanslös. I stället står kampen mellan två kvinnor från Stockholm. Valberedningen föreslår Åsa Romson, men hon har hård konkurrens av en annan stockholmska, Mikaela Valtersson, som dessutom fått stöd av medierna i huvudstaden. Ett upprop för henne publicerades på DN Debatt, och Sveriges Radio lät henne framträda i P1:s lördagsintervju.
Så denna gång krävs det tydligen att ha börjat den politiska karriären i Stockholm för att ha en chans att bli kvinnligt språkrör.

Det är inte anmärkningsvärt. Från mitten av 1900-talet finns en klar tendens till att partiledare allt oftare rekryteras bland dem som börjat den politiska karriären i huvudstaden.

Inga kommentarer: