söndag 13 mars 2011

Maud Olofsson och regionalpolitiken.

Maud Olofsson och regionalpolitiken

Inom centerpartiet finns det utan tvekan ett utbrett missnöje över att regeringen försummat glesbygdsfrågorna. Röster har höjts om partiet bör återvända till det som varit dess paradfrågor. Det skulle kunna resultera i försök få liv i regionalpolitiken, som varit stendöd i flera år.

Vad tycker Maud om det?

Efter att ha läst en intervju i Göteborgs-Posten med henne, finns det anledning att inte hysa några större förhoppningar.
Hon fick bland annat frågan, varför hon inte gjort mer för att förhindra att nya myndigheter lokaliseras till Stockholm. På det svarade hon att det var svårt att åstadkomma något, eftersom ”de andra partierna inte var intresserade”.
Det är ett märkligt svar. Riksdagen har ju många gånger beslutat att regeringen alltid ska pröva, om nya ämbetsverk kan förläggas utanför Stockholm. Att strunta i en sådan prövning innebär att strunta i riksdagens beslut. Och som näringsminister borde hon ha möjlighet att i varje fall se till att prövningen verkligen genomförs.
Hon fick också frågan om hur det var möjligt att det nya statliga bolag, som ska pröva bilindustrins krediter, hamnade i Stockholm, som knappast har någon bilindustri. På det kunde hon endast svara att hon visste, hur det gått till,
Det statliga bolaget hade knappast kunnat hamna i någon glesbygdsregion, men Maud hade kunnat motverka koncentrationen till Stockholm. Och det är uppseendeväckande att näringsministern inte har en aning om hur ett beslut, som berör hennes departement ”har gått till”.

Inga kommentarer: