fredag 21 oktober 2011

Blir glesbygden en egen underklass?

Telia håller på att avveckla det fasta telenätet i delar av Sverige. Där får man i framtiden klara sig med mobilen, vars nät täcker tillräckligt bra. Enligt Telia.
Men verkligheten ser annorlunda ut.

Naturligtvis är det glesbygden som drabbas. Där mobiltäckningen verkligen fungerar, d.v.s i storstäderna är det inte tal om att avveckla det fasta nätet. Och avvecklade orter har redan råkat illa ut.
I Blomhöjden och flera andra fjällbyar i Jämtland har man periodvis inte ens kunnat ringa 112. I Klimpfjäll i Västerbotten var 200 abonnenter utan möjlighet att ringa under en hel vecka denna sommar. I flera byar i Pajala måste flera invånare ta bilen och åka en halv mil för att få täckning med mobilen.
Funktionshindrade kan ej längre använda texttelefoner, när det fasta telenätet monteras ned och ersätts med mobilt. Deras möjligheter att kommunicera minskar därmed dramatiskt. Trygghetslarm för gamla, som bor kvar hemma, riskerar att inte fungera precis när det behövs.

Det är totalt 50.000 hushåll som blir av med sina fasta telefoner.
It-ministern Anna-Karin Hatt försvarar regeringen med att Sverige ligger långt fram vad gäller bredbandsutbyggnad för mobiltäckning.
Så säger alltså centerpartiets nya minister. En olycklig start, om centerpartiet fortfarande anser sig företräda glesbygdens intressen!

Telia har inte utövat självkritik. Tvärtom fortsätter projektet avveckling av fast telefoni, och en av de ansvariga på Telia, Karin Nordlund, har sagt att ”man bör kanske tänka på var man bosätter sig”.
Vem minns inte med saknad gamla televerket, som verkligen verkade för att slå vakt om att telenätet fungerade i hela riket!

Om detta har i DN Debatt Sven-Erik Bucht och Lennart Holmlund skrivit en debattartikel. Ett citat:
”Vägar, järnvägar, tv- och radiosändningar, skolor, sjukvård och annan samhällelig service har alltid byggts ut med principen att hela Sverige ska leva på samma villkor, och med samma utvecklingsmöjligheter. Det har gällt enskilda individer och enskilda företag. Den nya kommunikationstekniken baserad på bredbandsutbyggnad, it-infrastruktur med hög överföringskapacitet, blir allt viktigare för att kunna bedriva snart sagt vilken verksamhet som helst. För dem som bor i glesbygd är detta än mer angeläget.”
De påpekar också:
”Kan någon föreställa sig tonläget om Telias agerande hade slagit mot Stockholm, Göteborg eller Malmö. Tänk om ett fåtal boende i Vasastan, i Örgryte eller Nya Bellevue plötsligt hade saknat möjligheter att ringa efter att Telia avskaffat den fasta telefonin. Löpsedlar, förstasidor, tv-nyheter, utskottsförhör, riksdagsdebatter och snabbt förslag och lag”.

De avslutar så här:
”Telia säger upp förvaltningen av det nät vi alla har varit med och betalat. Får det fortgå kommer de svarta hålen att sprida sig och Sverige kliver in i ett nytt klassamhälle. På ena sidan finns vi som har fungerande bredband och mobilnät med tillgång till all information och service. Och på den andra de som bor i glesbygd och som inte har samma tillgång, och som därmed riskerar att bli handikappade i hela samhällsutvecklingen.
En slags boendesegregering med en underklass i glesbygd, och en överklass i storstäderna. Är det verkligen så vi vill ha det”?


Det kan inte sägas bättre!

Inga kommentarer: