fredag 14 oktober 2011

Juholt sänker debattnivån.

I går kväll föreföll det vara troligast att Juholt skulle avgå.
I dag på morgonen har det enligt SR svängt. Juholt får en chans till.
Vad hände under natten?

På gräsrotsnivån är det säkert lägenhetsaffärer som upprör mest: att skattebetalarna ska stå för hela kalaset. Att han glatt erkänner att han gjort fel med tillägget att ”det ska vi nu i efterhand ”rätta till”. Gräsrötterna tycker att han från början borde förstått vad som var fel.

Högre upp i den socialdemokratiska hierarkin och framför allt bland riksdagsledamöterna är det nog annat som upprört mest. Det kan Morgan Johansson vittna om. Som talesperson i rättsliga frågor kontaktade han Juholts stab angående förslaget om att införa ett svenskt medborgarskap ”klass B”, vilket skulle göra det möjligt att utvisa grova brottslingar. Enligt Morgan Johansson accepterade Juholt det men fick kalla fötter, när prominenta socialdemokrater (till exempel Mona Sahlin) protesterade. Plötsligt var han emot och enligt media fick sig Morgan Johansson en utskällning. Riksdagsledamöterna chockades, när Morgan Johansson berättade detta. Partiledaren kan således köra över de egna talespersonerna för att rädda det egna skinnet. Inte blir det bättre, när han i efterhand förnekade allt.

Och nog måste missnöjet med Juholt vara stort högst upp i S-hierarkin. Det finns en lång rad av juholtska felbedömningar - från korvetterna som inte behövdes till beslutet att inte ställa upp i Agendas partiledarutfrågning.

Varför kan han ändå få bli kvar?
Ett självklart svar är att S drar sig för att än en gång starta det spektakel som partiledarvalet blev efter Mona Sahlins avgång. Dessutom finns ingen vice partiledare, som skulle kunna rycka in nu.
Men det finns även ett annat skäl, nämligen att Juholt anses vara en mycket skicklig talare som kan skapa ny entusiasm i ett parti som behöver det. Och det var många som tyckte att han visade det under debatten i riksdagen i går.
Den reaktionen är sorglig. För det innebär att socialdemokraterna accepterar en debatteknik, där tarvliga personangrepp anses vara helt acceptabelt. Trots sina egna tillkortakommanden drog sig inte Juholt under gårdagen för att ifrågasätta Reinfeldts moral. Han menade att statsministern är helt hänsynslös mot cancersjuka, eftersom ”sådana som du” (alltså Reinfeldt) föredrar skattesänkningar.
Att debattera på den nivån är att gå från sak till person.
Det borde vi få slippa.
Det är ett viktigt skäl till att Juholt bör avgå.

Inga kommentarer: