tisdag 17 april 2012

Breivik måste vara nöjd!

Anders Behring Breivik har all anledning känna sig nöjd. Var det inte just detta han var ute efter: Rättegången äger inte bara rum inför ”öppna dörrar”. Den bevakas av massor av journalister, och den kan genom videolänkar ses i direktsändning av stora åskådarskaror, bl.a. journalister, som sedan kan rapportera.
Kanske var huvudmotivet för honom att begå sitt fasansfulla brott att få denna uppmärksamhet!
Hur många hade brytt sig om att läsa hans s.k. manifest, om Breivik nöjt sig med att lägga ut det på nätet?
Naturligtvis måste en rättsstat som Norge följa norsk lag om rättsprocessen. Breivik ska få försvara sig, ha försvarsadvokat, och dörrarna måste vara öppna under en stor del av processen.
Men varför videolänkar som hjälper honom nå ut över en stor del av världen? Och varför låta honom i en timma hålla föredrag om sina åsikter? Det mesta av vad han sagt ligger långt utanför vad ett brottsmål ska handla om! Lika illa att han fick visa sin film, där han tror sig sammanfatta sina idéer. Den tyckte han tydligen var så bra att han för första gången under rättegången fick tårar i ögonen.

Den fråga som kommer att dominera rättegången lyder: Är Breivik psykiskt frisk eller sjuk? Rättens slutsatser kommer att ifrågasättas, vad den än kommer fram till. En psykiatrisk utredning drog slutsatsen att han lider av paranoid schizofreni Upprördheten i Norge blev stor, eftersom han då inte kan dömas till fängelse. Det blev en ny utredning som kom fram till att han måste betraktas som psykiskt frisk och därmed kan sitta i fängelse.
Detta demonstrerar onekligen på vilken låg nivå den psykiatriska vetenskapen står. Det är lätt att dra paralleller till doktorer, som sysslade med kroppsliga sjukdomar för 200 år sedan och grälade om en viss sjukdom (t.ex. kolera) berodde på obalans i de s.k. kroppsvätskorna eller hade orsakats av stjärnornas ställning på himmelen.

Inga kommentarer: