tisdag 10 april 2012

Får hockeyspelare Parkinsons sjukdom?

Hockeysäsongen går mot sitt slut i Sverige. Många matcher har varit ovanligt tuffa. Spelare har tacklats så brutalt att de drabbats av medvetslöshet och hjärnskakning. Ofta är de tillbaka på isen efter att ha vilat en eller två matcher.
Det är onekligen att ta skrämmande lätt på det de råkat ut för. Motsvarigheten inom boxningen är att ha blivit slagen knockout. En boxare, som råkat ut för det, får inte kliva in i ringen igen efter en vecka. Han får räkna med att vara avstängd i minst en månad. Blir han då knockad igen är det risk att han inte får boxa igen. Inom den världen är man medveten om skaderiskerna. Ändå har många världsstjärnor blivit allvarligt handikappade. Muhammad Ali lider av Parkinsons sjukdom. Vår egen Ingmar Johansson fick, liksom sin motståndare Floyd Paterson, Alzheimer.

Svensk hockey måste ta allvarligare på den brutalisering av spelet som ägt rum. Förövarna måste straffas hårdare, och spelare som knockats måste för sin egen skull hålla sig borta från isen betydligt längre.
Tyvärr är risken stor att så inte kommer att ske. Våldet och det hårda spelet har accepterats. Det sammanhänger med att svensk hockey har anpassat sig till kanadensisk hockey. Få känner i dag till att europeisk hockey för cirka 50 år sedan hade en helt annan karaktär. Spelet byggde mycket mer på teknik och snabbhet. Det var till och med inte tillåtet att tackla i anfallszonen. Naturligtvis blev det kollisioner, när de olika spelkulturerna möttes. Svenska spelare blev flera gånger allvarligt skadade vid landskamper mot Kanada, som anklagade svenskarna för att vara fega och klena. Svenska hockeyexperter menade att vi inte behövde vara rädda för spelarflykt till Amerika, eftersom våra spelare aldrig skulle kunna anpassa sig till spelet där. De första svenska proffsen kom också snart tillbaka.
När anpassningen till amerikansk hockey började, varnade den ryske landslagstränaren Tarasov för konsekvenserna: Vi skulle få en brutalare hockey, där tekniken ej längre skulle spela samma roll.
Han fick rätt.
I dag är det tydligen helt accepterat att spelare, precis som i Amerika, tar av sig handskarna och börjar slåss. Domarnas enda insats är att gå emellan och stoppa slagsmålet. Ingen blir utvisad. Värre är dock de allt vanligare våldsamma tacklingarna, som drabbar huvudet och hjärnan.
När får vi den förste spelaren med Parkinsons sjukdom?

Inga kommentarer: