lördag 14 april 2012

En brun hårig kvinna

Alla måste hålla med om att det är en viss skillnad mellan en brunhårig flicka och en brun hårig flicka.
Det senare är exempel på särskrivning och det breder ut sig mer och mer. Det beror framför allt på inverkan från England/USA, för där är särskrivning normalt språkbruk.
Men hos oss är det fel! Det särskrivna ordet (t.ex brun hårig) ger meningen en helt annan innebörd. Här några andra exempel på särskrivning, som har förekommit:

KYCKLING LEVER. Levande kyckling? Nej, det skulle ha stått kycklinglever på förpackningen i affären.
RÖK FRITT, Blossa på! Men meningen var nog att det skulle stå RökfrittETT

ETT STYCK MORD. Låter som en beställning på ett mord, Men det skulle ha stått Ett styckmord.

BARN UNDER KLÄDER. Här leder särskrivningen till att det blir tre ord. Det borde ha stått Barnunderkläder.

SJUK GYMNAST En sjuk gymnast kan behöva en Sjukgymnast.

SUPER UNDER STÄLL Låter som någon som super i sina regnkläder. Skulle ha stått Superunderställ.

Särskrivning blir allt vanligare. Även anslag från kommunala myndigheter kan innehålla särskrivningar. LATRIN TÖMNING i stället för Latrintömning.
När kristdemokraterna skulle välja partiledare i direktsändning i tv stod det PARTILEDAR VAL i stället för Partiledarval. Om de ansvariga tyckte att ordet blev för långt, kunde de ha skrivit VAL AV PARTILEDARE.
Just nu förbereds i många kommuner ”vårens sköna löparfest för kvinnor". Den har fått namnet VÅR RUSET, alltså en osvensk särskrivning. Några kommuner inser att det är fel och kallar den därför för VårRuset. Tydligen vågar de inte ta steget fullt ut och skriva Vårruset.
En gymnasielärare gav nyligen sina elever en arbetsuppgift, i vilken de skulle komma med förslag om att förbättra arbetsmiljön på en arbetsplats. Hon skrev bland annat att det på arbetsplaten fanns ett allaktivitetsrum. Men hon särskrev, så det stod ALL AKTIVITETS RUM.
Hur ska elever kunna lära sig korrekt svenska, om inte ens lärarna kan det?

Inga kommentarer: