söndag 15 april 2012

Presidentkandidaterna i Frankrike blundar för problemen.

Presidentvalet i Frankrike närmar sig och det tycks bli en jämnare kamp än vad någon kunnat tro. För sittande president, Nicolas Sarkozy, har haft lägre popularitetssiffror än någon tidigare president. Det var inte ens omöjligt att han skulle kunna slås ut i första omgången av presidentvalet, d.v.s. komma först på tredje plats.
Men nu är läget annorlunda, och det beror på terroristdåden i Toulouse och gärningsmannen Mohamed Merah. Frankrikes ekonomiska problem hamnade i bakgrunden för nationella säkerhetsfrågor. Väljarna tycks lita mera på Sarkozy än på socialisten Fransois Hollande inom det ämnesområdet.
Risk finns att Frankrike genom sina ekonomiska problem kan bli EU:s nästa krisland, men ändå tävlar Sarkozy och Hollande med varandra om att lägga fram helt orealistiska förslag, som de borde veta att de aldrig kan genomföra. Frågan är om inte Hollande står för det värsta bidraget – att sänka pensionsåldern tillbaka till 60 år.
Den var 60 år, när Sarkozy blev president. Frankrike har samma problem som de flesta länder i Europa: en åldrande befolkning och ett pensionssystem, som inte klarar utgifterna, när andelen pensionärer stiger. Medellivslängden är lika hög som i Sverige – eller högre. De franska kvinnorna hade Europas längsta medellivslängd för några år sedan. Och många av dem hade förmånen att gå i pension vid 55 års ålder. Då blev de pensionärer i cirka 25 år.
Sarkozy insåg att detta var helt omöjligt för pensionssystemet att klara av. Han hade säkert velat höja pensionsåldern till 65 år men insåg att protesterna skulle bli alltför svåra att klara av, så han nöjde sig med pension från 62. Förmodligen hoppades han på att i ett steg 2 kunna höja till 65. (I många länder, bl.a. Sverige har man insett att även pension från 65 år i längden är för lågt)
Men Hollande har i valrörelsen lovat att sänka tillbaka den allmänna pensionsåldern till 60 år. Helt orealistiskt! Och även nuvarande pension från 62 år är ohållbar.
Frankrikes ekonomiska problem är så stora att, enligt The Economist, ”fransmännen kommer att utsättas för en chock, som ingen av kandidaterna har förberett dem på”.
Den chocken kan nå också oss. Frankrikes ekonomi är EU:s näst största. Ett krisande Frankrike blir något mycket värre än Grekland.

Inga kommentarer: