söndag 16 december 2012

Är asylrätten hotad på grund av anhöriginvandringen?

En afghansk tolk, som arbetat för den svenska Isaf-styrkan i Afghanistan tvingades till sist att fly. Talibanerna krävde upplysningar av honom, och när han vägrade gå med på det, hotades han och hans familj. Hans bil slogs sönder och han upplystes om att hela familjen skulle mördas. Han ville till Sverige men fastnade i Ungern, där han misshandlades och satt fängslad i en månad. Till sist kom han till Sverige och sökte omedelbart asyl. Men Migrationsverket förklarade att han måste återvända till Ungern och söka asyl där, trots den tidigare misshandeln. FN har kritiserat Ungern för dess behandling av flyktingar.

Tolken är nu försvunnen
Det inträffade är en skam för Sverige. Naturligtvis borde han ha fått uppehållstillstånd. Svenska soldater och befäl i Isaf är helt beroende av att få tolkhjälp. Och tolkarna måste kunna lita på att Sverige ställer upp för dem, om de riskerar att råka illa ut.

Hur kunde det ske? För vi inte en generös flyktingpolitik?
Jämfört med andra länder i Europa gör vi nog det. Den som fått uppehållstillstånd men vill hämta den övriga familjen måste i allmänhet i övriga Europa visa sig ha försörjningsmöjlighet, men i Sverige får mer än 90 % komma. De som kallas ”ensamkommande flyktingbarn” söker sig framför allt till Sverige – säkert för att det är lättast att få uppehållstillstånd här.

Orsaken till oviljan gentemot tolken kan vara att vi är så generösa mot dessa andra grupper. Det kan förefalla underligt men blir lättare att förstå genom att belysa det som hände på 1990-talet under balkankrigen.
   Genom en generell förordning fick flyktingar från Bosnien uppehållstillstånd. De behövde i stort endast styrka att de flytt från Bosnien och inte begått brottsliga gärningar under sin tid i Sverige.
   Men samtidigt hade många albaner flytt från Kosovo. De flesta hade skäl att få asyl, eftersom det serbiska förtrycket höll på att kulminera. Men nu blev det nej från Migrationsverk och Utlänningsnämnd. Misshandlade albaner kunde till och med få nej med motiveringen ”du har fått stryk för att du är alban, du har inga personliga skäl” Om Hitler varit verksam i dag och Migrationsverket tillämpat det betraktelsesättet, skulle således judar, som flytt för att undvika gaskamrarna fått nej eftersom de ”inte hade några personliga skäl”.
   Det verkliga skälet till massutvisningarna av albaner var att ”det skulle bli för dyrt” att också säga ja till albanerna direkt efter förordningen till bosnierna. Den uppgiften läckte ut från dåvarande Utlänningsnämnden.

Den generositet som nu visas anhöriga och flyktingbarn kan därför komma att gå ut över andra grupper, i synnerhet som anhöriginvandringen under 2013 kommer att slå alla tidigare rekord.



Inga kommentarer: