torsdag 6 december 2012

Hårt slag för glesbygdskommuner


.
Skogsbolaget SCA vill lägga ned produktionen vid sågverken i Vilhelmina och Holmsund. Det innebär, att de 98 anställda vid de båda sågverken varslas om uppsägning.
Jonas Mårtensson, VD på SCA Timber, säger att skogsindustrin upplever den värsta krisen på 40 år.  ”Efterfrågan på trävaror är svag, och priserna är låga. Samtidigt är priset på råvara fortsatt högt. Slutligen har vi en valutasituation, som är utmanande för svensk skogsindustri.” Därför måste verksamheten koncentreras ”till de mest konkurrenskraftiga enheterna. Vilhelmina och Holmsund är våra två minsta sågverk och dessvärre de sågverk, som har de sämsta förutsättningarna för framtiden.”
   Så brukar det heta, när det handlar om ”storleksrationaliseringar”. De sker ju egentligen oberoende av låg- och högkonjunkturer. Det trista är att Vilhelmina och Holmsund drabbas mitt i en djup lågkonjunktur, då det är svårast att få nya företag till de drabbade kommunerna. Mårtensson lovar visserligen att ”medverka till att annan verksamhet kan starta på de båda industriplatserna”, men erkänner samtidigt att ”våra möjligheter är begränsade”.
Det har han förmodligen rätt i.

 Nedläggningen är ett hårt slag för framför allt Vilhelmina – en glesbygdskommun i Norrlands inland.
Den nuvarande regeringen har ju varit totalt ointresserad av regionalpolitik.

Inga kommentarer: