tisdag 1 augusti 2017

Räddningsbåtar får bara flera att våga fly över havet!

”Räddningsbåtar får bara flera att våga fly över havet.”Det hävdar i varje fall flera högerorienterade grupper. Anhängarna finns framför allt i Italien. De nöjde sig inte med att tycka. De har gjort ett försök att med en mindre båt försena ett fartyg med personal från Läkare Utan gränser, som var på väg ut på Medelhavet för att rädda flyktingar.Människorättsorganisationer blev förfärade och påpekade att aktivisterna i allmänhet är pojkar i 20-årsåldern, som nu riskerade livet på migranter, som gör den livsfarliga resan över Medelhavet. Men 20-åringarna fick faktiskt stöd, inte minst i form av dollar. Pengarna ska investeras i en stor båt.

Dessa aktivister på högerkanten misstänker att hjälpfartygen samarbetar med människosmugglare. De vill störa och övervaka räddningsfartygens operationer och försäkra sig om att de inte kommer in på libyskt farvatten. De hävdar att räddningsfartygen får fler afrikaner att ge sig ut på Medelhavet, och att det gynnar smugglare och kriminella som kan ha tagit makten på flyktingförläggningar. Högergrupperna hävdar också att en följd kan bli att fler människor än tidigare dör, eftersom fler ger sig ut på den farliga resan över Medelhavet. 

Har de rätt i det?  FN:s flyktingorgan protesterar.  Att påstå att antalet Medelhavsresenärer kommer att öka är ett rent antagande som kräver en utredning som i nuläget är svår, nästan omöjlig, att göra. Den skulle också bli mycket dyr. Visst kan det vara så att fler afrikaner frestas att ge sig iväg, men det finns omständigheter som talar i motsatt riktning. Afrikanerna vet numera att det blir allt svårare att få uppehållstillstånd i EU. De vet att de riskerar att i åratal hamna i flyktingförläggningar utan hopp om att kunna gå vidare. Återvändande afrikaner berättar om stigande missnöje bland européer över flyktingvågen från Afrika, som de betraktar som ett hot. Dessutom har deras resa till Libyen blivit livsfarlig. Bovar och banditer spanar efter dem för att komma över deras reskassa.Om aktivisterna fortsätter att övervaka fartyg som försöker rädda migranter bör de ändå vara medvetna om att alla fartyg har en skyldighet att hjälpa och bistå fartyg som hamnat i sjönöd.         


                                


Inga kommentarer: