måndag 24 maj 2010

Regeringen har beslutat att vårt land ska berikas med en ny myndighet, som ska granska och utvärdera sjukvården. Enligt Socialminister Göran Hägglund ska det vara en "liten spetsig myndighet", som kan jaga fel och brister. Enligt Ekoredaktionen på SR väcker beslutet blandade känslor hos i varje fall Anne Carlssson, ordförande i Reumatikerförbundet. "Vi tycker att intentionen från regeringens sida att se över de här frågorna är jättebra. Men vi kanske tycker det är fel väg att först inrätta en myndighet, och sedan ta reda på vilka behov som egentligen finns."

Myndigheten ska också undersöka vilket behov av information som olika patientgrupper har för att själva kunna välja vårdgivare och behandling. Och just informationsbristen är i dag ett påtagligt bekymmer enligt Inga-Lill Björn som är ordförande i Astma-Allergiförbundet.

Regeringen vill att myndigheten som fått arbetsnamnet Institutet för uppföjning och utvärdering, också ska undersöka varför det är så stora variationer i vården mellan olika landsändar. Både när det gäller utbud och kvalitet.

Om det går enligt planerna kan den nya myndigheten, enligt Hägglund, starta den 1 januari "under ledning av sjukvårdslandstingsrådet i Stockholm Toivo Heinsoo".
Det torde innebära att den nya myndigheten etableras i Stockholm. Det är inte överraskande. Det bör dock noteras att Hägglund inte gör ett försök att motivera det beslutet, och varför han inte följt riksdagens beslut att nya myndigheter om möjligt skall lokaliseras utanför huvudstaden. Ibland tillsätts en utredning om lokaliseringen. Ofta blir det en enmansutredning, och regeringen låter gärna den påtänkte generaldirektören, hämtad från Stockholms byråkrati, göra utredningen.
Inte undra på att han kommer fram till att hans blivande arbetsplats ska ligga i Stockholm! Men denna gång ansågs sådana petitesser vara onödiga!

Inga kommentarer: