tisdag 4 maj 2010

Syltfabrik i glesbygdskommun hotas av nedläggning.

Märkligt nog ger Sveriges många vilda bär i stort sett endast arbetstillfällen till bärplockarna.
Och det kan ju endast ge jobb under en mycket liten del av året. Därför är det i stor utsträckning tillfällig arbetskraft, ofta från länder på andra sidan jordklotet, som står för den viktiga uppgiften. Det är helt annorlunda i Finland, som har en omfattande förändlingsindustri. En motsvarighet i Sverige skulle kunna ge många jobb i våra gesbygdskommuner, framför allt i norra Sverige.

Tyvärr verkar statsmakten ganska ointresserad av att backa upp denna möjlighet.
Ett sorgligt exempel på det har Västerbotten-Kuriren berättat om. Där finns en syltfabrik, som nu hotas av nedläggning. Den ägs av Danica Foods och hotas av nedläggning. Företagets VD, Jörgen Lindberg, har kämpat mot det svenska regelverket sedan år 2000 "men ingen verkar lyssna på ett litet företag i Lappland".

Danica Foods får vare sig transportstöd, eftersom vilda bär klassas som jordbruksprodukter, eller regionalt stöd eftersom den lilla fristående syltfabriken ingår i en större koncern med över 250 anställda.
Medan annan industri får transportstöd och andra EU-bidrag för att bygga ut och effektivisera sin verksamhet, har stöd till Danica Foods uteblivit.


Företaget hade hoppats på att EU:s strukturfonder skulle hjälpa till med att trygga jobben i Lycksele, men hittills har det blivit avslag på varje ansökan om regionalt utvecklingsbidrag.
"De senaste åren har vi investerat närmare tolv miljoner kronor av egna pengar men nu har ägarna tagit ett beslut om investeringsstopp. De börjar förstås undra varför vi behandlas som vi gör av de svenska myndigheterna."

Jörgen Lindberg är orolig för att ägarna flyttar verksamheten till ett annat EU-land med generösare syn på dispenser än vad man har i Sverige. Både enstaka höga tjänstemän och riksdagspolitiker anser att företaget blir felbehandlat men Jordbruksdepartementet vägrar att låta sig påverkas av den inhemska opinionen.

Tyvärr är detta ännu ett exempel på att regionalpolitik inte står högt i kurs.

Inga kommentarer: