torsdag 7 april 2011

”ABC-gänget” flyttar fram sina positioner i svensk politik.

Uttrycket ”ABC-gänget” myntades på Ingvar Carlssons tid och användes för att uppmärksamma att ledande politiker och högre tjänstemän inom regeringskansliet allt oftare kom från huvudstadsregionen, till vilken också Uppsala län kan räknas.
Uttrycket har försvunnit ur debatten, vilket är beklagligt, för de nu pågående förändringarna av topposterna inom miljöpartiet och socialdemokraterna vittnar om att det just är ABC-gänget som flyttar fram sina positioner.
Jag har i inlägg 30 mars pekat på att i MP:s val av kvinnligt språkrör är de kandidater som inte är stockholmare totalt chanslösa. Kampen står mellan två stockholmare.
När det gäller socialdemokraterna, var det onekligen överraskande att ny partiledare faktiskt blev en fram till nu tämligen okänd man från den så kallade landsorten. Men det beror i stor utsträckning på riksmedias benägenhet att inte uppmärksamma den del av Sverige som inte ligger i Stockholm. Som biträdande partisekreterare hade han gjort stora insatser, som medierna uppmärksammat mer om Håkan Juholt varit stockholmspolitiker.
Men kanske var den främsta förklaringen till att han blev partiledare att Stockholms socialdemokrater splittrats i två jämstora block, det ena till höger, det andra till vänster. De hade svårt att acceptera varandras kandidater, t.ex. Mikael Damberg och Veronica Palm. Ändå tycks det vara så att om en annan stockholmare tackat ja, hade socialdemokraternas partiledare i dag hetat – Per Nuder.

Stockholm blev av med partiledarposten, men har i gengäld flyttat fram positionerna på övriga poster. Det näst finaste i s-hierarkin, partisekreteraren, har stockholmaren Carin Jämtin tagit hand om genom att en icke-stockholmare sparkas. Samma öde drabbade den tidigare gruppledaren i riksdagen, Sven-Erik Österberg. Han åkte ut, och in kommer stockholmaren Carina Moberg.
Stockholmaren Veronika Palm blev visserligen inte partiledare, men sitter nu i partiets verkställande utskott och blir ordförande i riksdagens civilutskott. Även ”högerkandidaten” Mikael Damberg har stärkt sin ställning i partiet och riksdagen.
En viktig post i riksdagen är att vara talesperson för partiet i ekonomiska frågor. Det blir stockholmaren Tommy Waidelich.En annan stockholmare, Anders Ygeman, blir också han ny utskottsordförande i riksdagen.

Till denna stockholmsoffensiv kan läggas vad som händer i socialdemokraternas kvinnoförbund.
Men det är så märkligt att det förtjänar ett eget inlägg

Inga kommentarer: