tisdag 19 april 2011

Staten tränger ut småföretagare!

Många fotografer är enmansföretagare. Kanske började det som en hobby, som så småningom förvandlades till ett yrke.
Även glesbygdkommuner kan ha en fotograf bland småföretagarna.

Det har ju sagts att småföretagarna är viktiga för Sveriges framtid. Vi har ju varit ett land, där de i stället har varit en bristvara. Sverige har traditionellt varit de stora företagens land. De har onekligen betytt mycket för vårt välstånd, men ekonomer är tämligen överens om att de i framtiden knappast kommer att öka sysselsättningen. I stället får vi förlita oss på de mindre företagen. Särskilt viktiga är de i glesbygdskommuner, som ofta varit beroende av ett enda stort företag, som nu snarare minskar än ökar antalet anställda. Eller rent av håller på att kollapsa.

Därför är det viktigt att slå vakt om villkoren för småföretagare och helst förbättra dem. Ansvariga ministrar brukar skryta med att de gör det.
Men hur ser verkligheten ut?

Låt oss betrakta hur möjligheterna ser ut för företagaren, som är fotograf!
En säker inkomstkälla var länge att fotografera körkortstagare. Visst finns det körkortsaspiranter i alla kommuner. Men nu har småföretagen förlorat den möjligheten. Fotograferingen sker i stället i samband med att aspiranter gör kunskapsprovet. Staten har alltså tagit över.
En annan säker inkomstkälla var passet. Där ska det finnas ett foto. Men nu sker fotograferingen hos polisen, d.v.s. staten har igen tagit över.Säg inte att passfoton, som måste vara tagna på ett sätt, som minimerar risken för förfalskningar, endast kan tas av polisen!! Statens roll ska naturligtvis vara att utfärda direktiv och krav på hur passfoton ska tas; sedan klarar säkert yrkesfotografen jobbet betydligt bättre än automaten hos polisen.
Tydligen håller många färska passinnehavare med om det. I varje fall har de i media klagat över sina fula foton.

Vad blir nästa steg i brandskattningen av den private fotografens möjligheter att försörja sig? Ska de som gift sig tvingas gå till en statlig myndighet, när de vill ha bröllopsfoton?

Inga kommentarer: