tisdag 19 april 2011

Nyval till riksdagen hösten 2011 är nödvändigt!

När det under 2010 blev allt troligare att Sverigedemokraterna kunde komma in i riksdagen, beskrevs partiet, framför allt av vänstergrupper, som ett högerextremistiskt parti.

Det är sant att partiet har en nationell ådra och gärna knyter an till svensk historia och våra förfäder. Detta kan betraktas som konservativa inslag, och konservatism förknippas med ”högern”.

Men i övrigt ligger Sverigedemokraterna helt klart till vänster i de flesta frågor på den traditionella höger-vänsterskalan, något som övriga partiet haft svårt att inse.
Det handlar om frågor kring den ekonomiska politiken: Hur stor roll ska staten ha? Inställning till fri företagsamhet? Ska skatterna höjas eller sänkas?
Det senare sammanhänger med inställningen till inkomstutjämning: Bör den utjämnas eller är det nödvändigt acceptera att ”duktiga” tjänar mycket? Hit hör även inställningen till socialförsäkringar och socialbidrag: Bör de byggas ut för att minska klyftorna eller bör de begränsas för att gynna dem som arbetar?

Helt klart är att i frågor att detta slag (alltså den traditionella höger-vänsterskalan) ligger Sverigedemokraterna nära socialdemokraterna och vänsterpartiet. Tänk om Lars Ohly, som under valnatten inte ville vistas i samma rum som Jimmie Åkesson, hade kunnat ana att han kan ha missat en pratstund med en blivande samarbetsbroder!
För de rödgröna + Sverigedemokraterna har möjligheter göra upp i alla frågor på vänster-högerskalan. Har Ylva Johansson insett det? Bevisligen tog hon in en Sverigedemokrat på sitt rum – och lät honom stanna en stund. Därefter var de rödgröna och Sverigedemokraterna överens i just en socialförsäkringsfråga och kan därför köra över regeringen.
Konsekvenserna av detta kan bli mycket allvarliga för regeringen. Hela dess grundläggande politik med arbetslinjen och starka finanser kan slås i spillror. Det är något helt annat än de enstaka nederlag regeringen lidit.

Det finns endast en möjlighet att bli kvitt eländet, att regeringen går in för nyval till riksdagen. Hittills har det ansetts vara en omöjlig lösning på grund av framför allt centerpartiets och kristdemokraternas dåliga siffror i opinionsundersökningar. Men det går att kringgå det problemet genom att Alliansen bildar en Valallians. Det innebär att de i varje valkrets ställer upp med en gemensam valsedel. Resultatet i riksdagsvalet 2010 får bestämma i vilken ordning partiernas företrädare ska stå på valsedlarna.

Därmed riskerar inget parti att åka ut på grund av spärren på 4 procent.
Men om Alliansen inte stärker sin ställning?
Visst finns den möjligheten. De rödgröna lär dock inte kunna bilda en majoritetsregering med Sverigedemokraterna. Kanske öppnas möjligheter för regeringsbildning över blockgränserna, vilket kan vara bästa lösningen.

Inga kommentarer: