lördag 2 april 2011

James Bond i Libyen?

I varje fall har både USA:s och Storbritanniens underrättelsetjänster installerat agenter där. De ska bland annat hitta nya lämpliga bombmål och upprätta kontakt med den hårt trängda rebellrörelsen. Det behövs stordåd av flera James Bond för att punktera den mer eller mindre galne diktatorn Muammar Khadaffi. Hans meritlista är lång och består inte minst i att ligga bakom terrordåd som Lockerbie, där 270 människor dog. Enligt en nu avhoppad libyer var det Khadaffi som personligen gav order om att bomben skulle placeras i det flygplan, som sprängdes över den skotska staden.
Det är vanligt att diktatorer beskrivs som galna, och en diktator behöver naturligtvis inte vara det. Men när det gäller envåldshärskaren i Libyen finns det tyvärr underlag för påståendet. Han har enligt alltför många vittnen, som träffat honom betett sig så säreget att allt inte kan stå rätt till i huvudet. Och då är det skrämmande att tänka sig att denne man var på väg att skaffa sig kärnvapen. Ganska säkert skulle han också ha använt dem, om han kunnat fullfölja sina planer.
Men fortfarande gör han vad han kan för att mörda så många som möjligt. I dag har det kommit rapporter från människorättsorganisationer om att tusentals människor de senaste veckorna ”försvunnit”. Minsta lilla tecken på att inte gilla Khadaffi leder till besök mitt i natten – och försvinnande.

Så det kan bli ett svårt uppdrag för James Bond och andra ”dubbelnollor”. Rebellerna har mycket att lära sig. I förra veckan skrevs och sades det mycket om att de hade framgångar; de ”återerövrade” den ena staden efter den andra. Men det var snarare så att Khadaffis soldater drog sig tillbaka och att rebellerna fyllde i tomrummet. När Khadaffis proffs efter sin taktiska reträtt går på offensiven igen, har de oerfarna upprorsmännen ingenting att sätta emot utan flyr.
Det talas om att ge dem vapen, men det förutsätter inte minst att de kan använda dem.
Så, James Bond har verkligen fått ett stenhårt uppdrag!

Inga kommentarer: