måndag 11 april 2011

Minskar lättjan riksdagsledamöternas tankeförmåga?

Carina Moberg har blivit gruppledare för socialdemokraterna i riksdagen. Det innebär att hon fått en av partiets tyngsta maktposter. Direkt efter utnämningen fick hon av Expressen frågan om hon hade ”några lik i garderoben”.
Nej, förklarade hon, hon kunde ”just nu” inte komma ihåg något.

Men bara några timmar senare kunde Expressen konfrontera henne med uppgiften att hon från 1997 och fem år framåt kvitterat ut för hög milersättning mellan hemmet och riksdagen.

Carina Moberg bekräftade uppgifterna och beklagade det som hänt. Hon hade betalat tillbaka, så fort hon kunde. Hon hade flyttat och ”av lathet” (på svenska heter det lättja)bedömt att hon bodde ungefär lika långt från riksdagen som tidigare och därför tagit ut samma ersättning. Hon var glad över att hennes misstag upptäckts. Hon hade ju inte varit medveten om att hon satt och gjorde fel varenda dag.

Eftersom Carina enligt sig själv hade ångrat sitt misstag så djupt, är det märkligt att hon inte kom ihåg någonting, när hon först fick frågan av Expressen. Och nog ter sig hennes förklaring till misstaget, att hon av lättja inte tänkte på att körsträckan förkortats, föga trovärdig. Det vore förfärligt om lättja inskränker riksdagsledamöternas tankeförmåga!

Men Carina är inte den enda i riksdagen som tagit ut för höga bidrag. Däremot tycks riksdagsledamöternas tankeförmåga fungera bättre, när det handlar om att körsträckan till riksdagen förlängts, så att de har möjlighet att få större bidrag.
Är det inte märkligt?

Inga kommentarer: