torsdag 7 april 2011

Sommestad/Johansson riskerar förstöra för invandrarflickor.

Två S-kvinnor, båda missnöjda efter Håkan Juholts städning i S-hierarkin, vill bli ordförande i Socialdemokraternas kvinnoförbund och därigenom lättare nå toppositionerna i partiet. Det handlar om Ylva Johansson och Lena Sommestad. Båda två är beredda att köra över sittande ordförande Nalin Petkul. Deras uttalanden om varför de vill bli ordförande innebär indirekt att de anklagar Petkul för att ha gjort ett dåligt jobb. Ylva Johansson anser att ”jämställdheten går tillbaka”, och att det är hög tid att ”vi socialdemokrater sätter jämställdheten högst på dagordningen”. Om hon blir ordförande, blir det möjligt ”driva en offensiv jämställdhetspolitik”.
Har Petkul misslyckats att göra det?
Ylva Johansson förlorade sin post i partiets verkställande utskott, fastän hon sagt sig vilja sitta kvar. Som ordförande i kvinnoförbundet kan hon återinträda bakvägen. I en intervju har hon nu också sagt att ”man får gå 20 år tillbaka i tiden för att se så stor skillnad i sysselsättning mellan kvinnor och män, som vi idag har i Sverige”.

Ja, politiker är experter på att leta reda på siffror som stödjer de åsikter de vill framföra. Det skulle vara intressant att granska Ylva Johanssons källa!

Lena Sommestad dök upp som en ”outsider” i striden om ny partiledare. Ingen tvekan om att hon gjorde vad hon kunde för att lansera sig själv. Hon blev en flitig skrivare av diverse debattartiklar - och även i ämnen hon inte behärskar. Men utdelningen blev ringa, och därför vill hon använda sig av kvinnoförbundet som språngbräda mot högre höjder.

Ingen av dem tycks tänka på att de riskerar att riva ned ett viktigt arbete, som Nalin Petkul byggt upp. Hon har inte bara sett till att kvinnoförbundet befunnit sig i frontlinjen när det gäller de allmänna jämställdhetsfrågorna. Hon har dessutom verkat aktivt för utsatta kvinnogrupper, som har svårt att bli uppmärksammade.
Hon har modigt ställt upp för unga invandrarflickor, utsatta för hot och våld, om de gör minsta försök att frigöra sig från den egna kulturens diskriminerande kvinnosyn.
Det vore tragiskt om det arbetet tillintetgörs på grund av att Johansson/Sommestad vill svinga sig upp i den socialdemokratiska hierarkin!

Inga kommentarer: