måndag 28 maj 2012

"Vad tänker du då?"

Radioprogrammet "Språket" har uppmärksammat en språklig förändring, nämligen att det har blivit allt vanligare att säga "Vad tänker du" i stället för "Vad tycker du?"
   Uppenbarligen sker detta, när man drar sig för att fråga vad någon tycker. Det skulle således vara mindre utmanande att fråga "Vad tänker du?"
   Själv har jag en bestämd uppfattning om att denna språkförändring har skapats av - Sveriges Radio, alltså av kolleger till "Språket", framför allt på samhällsredaktionerna och i synnerhet på "Studio Ett" Där måste det ha fattats beslut om att undvika fråga vad intervjuade "tycker"; i stället ska frågan lyda vad de "tänker". Ibland blir det påfrestande för att intde säga löjligt!
Låt oss anta att en småtjuv dagligen snattar och nästan lika ofta åker fast. Han döms till dagsböter som han inte kan betala. Det fortsätter och fortsätter. Butikspersonal ör irriterade och till slut gör Studio Ett ett reportage och intervjuar en polischet. En reporter går igenom ett 30-tal snatterier, nämner vad som tagits varje gång och avslutar med att fråga: När det nu är så här och ni inte har kunnat göra något mer ät det - "Vad tänker du då?".

När det handlar om att få reda på vad någon tycker, då ska man inte fråga vad vederbörande tänker. Det är viss skillnad mellan att tänka och att tycka!

Inga kommentarer: