måndag 28 maj 2012

Laureen och Norge.

Denna gång hade de rätt – de som hävdade att Laureen var favorit i European Song Contest. Hon vann ju en utklassningsseger.
Det gick inte lika bra för Norge. Inför finalen var faktiskt norrmännen optimistiska. Den norska tidningen Verdens Gang var övertygad om att det norska bidraget Stay, framfört av Toojis, skulle klara sig bättre än Laureen. Tidningen hade satt betyg på alla medverkande på en skala l till 6, Toojis fick betyget 4, Laureen 3. Om henne och Euphoria skriver Verdens Gang:
”Svenskene er kløppere til å resirkulere gamle houserytmer, men i år har Norge et sterkere bidrag. Uoriginale «Euphoria» har et særdeles hektende og velsunget refreng, men det er også alt den har.”
  
Det där var tydligen inte helt rätt. Sverige och Laureen vann, medan Norge kom sist.
Men norrmännen kan faktiskt skämta med sig själva:
” Med denne sisteplassen har Norge skaffet seg en ny Eurovision-rekord - i antall sisteplasser.
- Vi får se det gledelige i det, vi øker rekorden i antall sisteplasser. Vi har 11, det er overlegen rekord. Ingen har gjort det så dårlig. Og poengrekorden er fortsatt vår. Får ta det med oss, sier president Morten Thomassen i den norske grand prix-klubben til VG Nett.
 
Med "poengerekorden" menas väl att Norge ligger i topp. Laureen låg några poäng under, men hade å andra sidan fler tolvor än Norge den gången de vann senast.


   I övrigt var det intressant att se att Cypern och Grekland som vanligt gav sina tolvor till varandra, och att Balkanfolken, som gärna krigar mot varandra, ändå röstar på varandra. Men till det bör ändå göras den kommentaren att varje land har minoriteter från övriga folk, vilket också förklarar ”kompisröstningen”. 

Inga kommentarer: