tisdag 16 september 2014

Be om ursäkt, Löfven!


I valrörelsen var partierna överens om att det behövs ökade satsningar på skolan och dess lärare. Jan Björklund blev syndabocken, som misslyckats totalt, eftersom kunskapsraset fortsatt. Kritikerna har totalt glömt eller trängt bort det faktum att med ett eventuellt undantag har Björklunds reformer, enligt internationell expertis varit just det som behöver göras för att den negativa trenden ska brytas. Men det tar tid innan det vänder! En av Björklunds reformer är en ny lärarutbildning. Men de nya lärarna har nätt och jämt hunnit komma ut till skolorna.

   Nu kan det bli så att en rödgrön skolminister om några år tar åt sig äran för de förbättrade resultaten…

   Själv blir jag lätt illamående, när jag hör S-politiker föreslå höjda lärarlöner, behovet förbättra lärarnas status – och kräva satsningar på bättre kunskaper i skolan.  

  Det är nämligen en total kursändring av den skolpolitik som S fört. Under många år bedrev S en lärarfientlig politik, som resulterade i löneförsämringar, sänkt status och sämre arbetsmiljö.

   Under 1900-talet hamnade framför allt gymnasielärare i flera arbetsmarknadskonflikter. Grundorsaken var deras fallande reallöner. Företrädare för S och LO ställde sig på arbetsgivarens sida och menade att lärarna var högavlönade. En gång blev det en omfattande lärarlockout, trots att inga lärare strejkat. Arbetsgivaren var ute efter att knäcka Saco:s strejkkassa. Skolöverstyrelsen, med S i toppen, hade inga invändningar mot att lärarna kördes ut från rikets gymnasier.

   Värst av allt var en konflik, som inte ledde till en uppgörelse mellan parterna.  Regeringen Palme löste problemet med en tvångslag. Lärarna tvingades tillbaka till arbetet. Sedan kunde arbetsgivaren tvinga på lärarna ett löneavtal, som liknade det som orsakat konflikten.

  Inte skulle väl Palme drivit igenom en tvångslag mot strejkande metallarbetare?

   Det fanns inom S en misstro mot akademisk bildning; man kan bli konstig i huvudet av att läsa för många böcker. När en LO-förbundsordförande skulle kritisera den f.d. fp-ledaren Gunnar Helén, nöjde han sig med att med förvrängd röst säga ”den där DOCENTEN”!  Klart att docenter läst för många böcker...

Begreppet kunskap hade fått en negativ klang. Socialdemokratiska skolministrar undvek att säga att skolan skulle ge kunskap. Lena Hjelm-Wallén, en S-skolminister, föredrog en ”ny form av kunskap men det är väl inget för akademiska finsmakare.” Enligt en S-ledd utredning har ”betyg den negativa följden att ”skolarbetet inriktas på att meddela kunskaper och färdigheter”. Bäst alltså ta bort betyg, så slipper eleverna matas med kunskaper!

Även undervisningen ifrågasattes, i synnerhet den lärarledda, som Kommunförbundet ville förbjuda. (Hur kunde den organisationen få makt över skolan???) I stället skulle eleverna själva söka kunskap, individuellt eller som grupparbete.  I det senare fallet handlade det i första hand om att lära sig arbeta i grupp.

   Skolöverstyrelsen drev försöksprojekt, som gick ut på att tv-program skulle ersätta lärares undervisningstid. I stället för lärobok användes arbetshäften, som bestod av diskussionsuppgifter. (De var av typen ”Stryk under ordet potatis och diskutera!”) En lärare tyckte att hans viktigaste uppgift blivit att sätta på och stänga av tv:n.

   Men projektet avbröts i förtid. Deltagande lärare hade konstaterat att eleverna inte lärt sig någonting!

  

Ingen tvekan om att förändringarna sänkt lärarnas status!

Den försämrade arbetsmiljön sammanhänger med oordning, bristen på disciplin och en för hög ljudnivå i lektionssalar. Om detta skriver Göran Hägg i sin bok ”Välfärdsår”:

”Det blev på modet bland pedagoger att förneka problemen med oordning och disciplin. Eller sa man att allt löste sig med nya metoder. Med tiden hävdades att oordning var önskvärt och tecken på den frimodighet den nya skolan skapat. Eller tvärtom en sund reaktion mot den auktoritära anda som rådde i skolan.”

Det är bra att S har slagit in på en ny kurs.

Men än bättre om Stefan Löfven kunde kosta på sig att be lärarna om ursäkt för den tidigare politiken!

 

 

 

Inga kommentarer: