måndag 8 september 2014

Var Hitler homosexuell?


I dag är det bara sex dagar kvar till valet. Men jag ska inte skriva något om det. Valkampanjen tröttnade jag på redan innan den börjat.

   I stället några ord om Hitler. Expressen har i sin (mycket läsvärda)dokumentär om andra världskriget tagit upp hans sexuella läggning. Det är något, som det spekulerats mycket om. Expressen menar att mycket talar för att Hitler var homosexuell. Men bevisen är få. Expressenförfattaren  Knut-Göran Källberg nämner att Hitler under sin tid i Wien som arbets- och bostadslös ska ha haft ett förhållande med en man, som han kunde sova över hos. Det är inte mycket till bevis. Källberg menar även att Hitler använde sig av Eva Braun (hon som har beskrivits som Hitlers älskarinna och som han gifte sig med en stund innan både tog livet av sig) för att visa att han inte var homosexuell. Hon skulle således inte ha varit hans älskarinna.

   Men i så fall borde ju Hitler ha visat upp henne för omvärlden och framför allt för sådana som misstänkte att han var bög. I själva verket var det precis tvärtom. Eva gömdes undan så effektivt att det efter 1945 kom som en chock för Tyskland att Hitler haft en dam, som han till och med gifte sig med, innan paret tog livet av sig.

   De lärde känna varandra, när hon var 17 år och han 40 Han blev förtjust i henne (det hade han blivit i minst två andra mycket unga flickor) och uppvaktade henne. Det finns flera uppgifter om deras relation. Det dröjde, innan det blev intimt, men det finns samtida vittnesuppgifter som tyder på att omkring 1932 var de ett kärlekspar. Året därpå tog Hitler makten i Tyskland, och han hade mindre tid över för Eva. Hon försökte ta livet av sig, och det chockade honom. Han förstod att han måste ta sig an henne mer, inte minst för att han inte ville ha en ny skandal. En systerdotter, som hette Gerli, hade nämligen tagit livet av sig 1931, och det kan ha varit så att han haft ett förhållande med henne. Hon hade bott en tid hos honom, och han var tydligen mycket fäst vid henne. I varje fall finns det uppgifter om att han sagt att han älskade henne. Han tog hennes död mycket hårt.

   Klart är att Eva så småningom blev mycket fäst vid Hitler. När attentatet mot honom ägde rum 1944, blev hon förtvivlad. När han ringde och sa att han klarat sig, utbrast hon spontant ”jag älskar dig”. När slutet för Hitlertyskland närmade sig, ville Hitler att Eva skulle lämna bunkern i Berlin. Men hon sa att hon ville stanna och dö hos honom. Då kysste han henne spontant på munnen, trots att många såg på.

   Hans beslut att ingå äktenskap med Eva, innan de tog sina liv, vittnar väl också om att hon var något mer än en vän.

  Skeptiker påpekar att Eva och Hitler alltid hade skiljda sovrum. Det är sant – men var de än befann sig (så småningom fick Eva följa med på Hitlers många resor runt om i Tyskland), såg man alltid till att det fanns en dörr mellan deras rum. En gång knackade en uppassare på dörren till Evas rum och öppnade den, innan hon hunnit svara. Den förste han fick syn på var – Hitler. Uppassaren blev vettskrämd, men råkade inte ut för någon bestraffning.

    Källberg menar att Hitler behandlade Eva illa, men det stämmer inte, även om han några gånger uttryckt sig vårdslöst. Eva blev så småningom den enda, som på Berghof (Hitlers örnnäste) vågade säga emot Hitler. När han under måltider började dra sina monologer, kunde hon sucka, himla med ögonen eller fråga högt, hur mycket klockan var. Hitler förstod signalerna och tystnade. Att hon hade så stor makt över honom uppskattades inte av alla. Hon blev inte populär hos alla i den krets, som fick vara med på Berghof.

      Men så vitt man vet, gjorde hon inga försök att påverka honom politiskt.

Inga kommentarer: