måndag 8 september 2014

Låt inte Putin få arrangera VM i fotboll!

Just nu diskuteras nya sanktioner mot Ryssland. De tidigare lagda tycks inte ha haft något större effekt. Så har det ofta varit i sanktionernas historia, räknat från sanktionerna mot Mussolinis Italien för hans krig och ockupation av Etiopien. Där använde sig Mussolini av krigsgaser, trots att de förbjudits på grund av erfarenheterna under första världskriget.
   Egentligen är det väl bara sanktionerna mot Sydafrika, som haft viss betydelse. De bidrog till att den vita apartheidregimen gav upp. Men å andra sidan dröjde det många år, innan den striden var över, trots att faktiskt i stort sett hela världen ställt upp på sanktionerna.
   Ett problem med internationella sanktioner är just att alla inte ställer upp. Efter massakern på Himmelska Fridens Torg i Kina infördes förbud för viss export till Kina. Tanken var väl att försvåra tillverkning av vapen av det slag som använts mot demonstranterna, som sköts ihjäl. Det förbudet har inte respekterats. Kina är för mäktigt. Inget land vill missa chansen att sälja till Kina. Tydligen ej heller Sverige.
   EU har problem att enas om de nya sanktionerna mot Ryssland. Som ett alternativ finns idrottssanktioner, att t.ex. Ryssland inte ska få vara värd för ett stort mästerskap. Där finns en möjlighet att göra något som verkligen skulle drabba Putin. Ryssland ska ju arrangera nästa VM i fotboll! Det skulle vara ett stort slag mot honom, om han blir berövad den godbiten, som han förmodligen fick genom mutor. Vilken prestigeförlust för honom! Det vore en sanktion, som skulle bita!
   Men jag är rädd för att FIFA (internationella fotbollsförbundet) kommer att göra allt för att förhindra att det blir så.  

Inga kommentarer: