fredag 12 september 2014

Hemliga handlingar läcker ut... och publiceras av SR eller SVT!


”På Ring P1” var det häromdagen en mas från Dalarna, som tydligen hade samma uppfattning som jag i en fråga. Även han menade nämligen att det var märkligt hur journalister på Sveriges Radio och Sveriges Television använder sig av sekretessbelagda handlingar utan att någon tycker det är fel. I stället blir det beröm för att ha lyckats ”avslöja” hemligheter.

   Dalmasen tyckte detta var märkligt, men ”Ring P1 kollrade bort honom. Frågade om han inte tyckte det var bra att vi har skickliga journalister, som lyckas ”gräva fram” handlingar om skumraskaffärer. Dalmasen fick inte prata färdigt och snart det dags för nästa samtal.

  

   Visst vore det bra med journalister, som grävde på djupet. Men jag tvivlar på att någon SVT- eller SR-journalist har gjort det. I alla dessa ”affärer” har det snarare handlat om att någon/några kommit till Sveriges Radio eller Sveriges Television med sekretessbelagda handlingar och erbjudit sig att överlämna dem. Dalmasen hade reagerat mot ”Uppdrag Gransknings” avslöjande om den s.k. ”Kinaaffären”. Tidigare har det varit journalister på Sveriges Radio som ”avslöjat” och lovordats av journalistkolleger.

   Dalmasen och jag undrar följande:

  1. Personal inom regeringskansliet plockar gång på gång med sig kopior av sekretessbelagda handlingar och överlämnar dem till SR eller SVT. Är inte det olagligt?
  2. SR eller SVT publicerar dem. Är inte det olagligt?
Tacksam för svar!

Inga kommentarer: