torsdag 18 september 2014

Är Alliansen skyldig hjälpa Löfven?


Efter valet gjordes försök att lösa det parlamentariska dödläget genom att sträcka ut en hand till ett parti som inte tillhört regeringsblocket. Det kom ett svar till TT och det löd så här:

”Jag blir förbannad. Han försöker lämpa över ansvaret på mig”.

 

   Detta handlar inte om det parlamentariska dödläget 2014 utan om situationen 2010.

Då var det Reinfeldt som sträckte ut handen till Maria Wetterstrand (mp), som blev förbannad över att statsministern ville ha en uppgörelse över blockgränserna.

   Problemet 2010 var det samma som nu. Visserligen hade Moderaterna haft framgångar i valet, men Sverigedemokraterna hade kommit in i riksdagen och blivit ”tungan på vågen” varigenom Alliansregeringen blivit en minoritetsregering.

   Nu uppmanar och kräver Löfven att Folkpartiet och Centern skall ”hjälpa till”, ”ta sitt ansvar” men möts av ungefär samma reaktion som Reinfeldt fick 2010.

Ansvaret 2010 låg på Reinfeldt; nu vilar det på Löfvens axlar. Han vill ju bli statsminister och då bör inte hans första stapplande steg vara att kräva ansvar från två partier, som han bekämpat i valrörelsen och som riskerar att få se honom riva upp flera reformer, som de drivit igenom. Visst kan det bli möjligt med blocköverskridande överenskommelser. Så småningom – men inte nu.

   Det ställde också Maria Wetterstrand upp på så småningom efter valet 2010. Då handlade det om flyktingars möjlighet få uppehållstillstånd. Nu kommer det säkert att handla om något helt annat.

Men först måste Löfven samla ihop sig och åstadkomma en regering som överlever statsministeromröstningen och får sin första budget godkänd.     

Inga kommentarer: