tisdag 13 juni 2017

Prisras på kol och vindkraft blir en katastrof för Trump!

Tillbaka  i USA, efter veckan i Europa,  fattade Trump ett beslut som han förmodligen kan få ångra många gånger. Han beslöt att USA ska lämna det avtal som slöts i Paris och där en klar majoritet av jordens länder accepterade inskränkningar i sin handlingsfrihet. Detta ansågs nödvändigt för att förhindra att det blir omöjligt för människor att vistas på planeten Jorden. Och det finns i solsystemet inte någon annan planet, som kan ta emot oss! Men för Trump är det viktigt att framstå som gruvarbetarnas räddare. Jordens öde kommer i andra hand…
                             När Trump tidigare uttalat sig i denna fråga, har han alltid hävdat att de experter som varnat om klimatförändringarna är bluffmakare. Men det gjorde han inte denna gång. Det skulle ju kunna tyda på att ha till sist insett, hur allvarligt läget är. Men då är det sorgligt att han fortsätter att driva en linje som till sist kan slut i en katastrof. Orsaken är naturligtvis hans löften till arbetslösa gruvarbetare, som måste få jobb och oroliga gruvägare, som letar efter kunder. Det är ytterst osäkert att Trump ska kunna lösa det problemet. Trump och hans klienter har inte insett att kolets storhetstid är förbi och ersätts av andra renare och billigare energislag. När det gäller vind- och solkraft har det skett otroliga prissänkningar, som resulterat i att de blivit billigare än kolet. Och i Texas, som fortfarande pumpar upp mycket olja, är det vanligt att vindkraftverk  fixar ström till arbetarna!
                             Så, inte undra på att det krisar för amerikanska gruvor.  Många ställde sitt hopp till Indien, som ett antal år haft en snabb utveckling och behöver leverera varor och tjänster till sin befolkning. Då kan även ett kolkraftverk vara till nytta, inte minst för att leverera kol till Indiens många ånglok.  
Politiker gladde sig framför allt över att Indien var beredd att köpa amerikanskt kol. Det skulle kunna leda till nya uppgörelsermed Indien.
Men det sprack, och det berodde på att indierna fått upp ögonen för det stora prisraset på de flesta kraftverk.
                             Så vad ska Trump och hans kumpaner göra nu? På kort sikt - jag vet ej!
.                   På  lite längre sikt är det nödvändigt att försöka ena ena landet. Tydligen råder det skarpa motsättningar mellan grupper, som har svårt att acceptera att världen och USA har förändrats, och dom som tycker att det ändras alldeles för lite. Det är mycket viktigt att det finns kontakter och kommunikation mellan grupperna.  
    


Inga kommentarer: