måndag 12 juni 2017

Trumps besök i Europa blev pinsamt!

På den internationella scenen händer det nu dramatiska ting nästan varje dag.  Huvudrollsinnehavare är Trump, som dock har lyckats reta upp sina kolleger varje gång han har öppnat munnen.  Vid invigningen av Natos nya huvudkontor läxade han upp dem för att de satsat alldeles för lite på försvaret. Många medlemsländer i Nato är, enligt Trump,” skyldiga enorma summor av pengar, som de inte  betalat under de senaste åren”.
Men nu är det faktiskt så att Natomedlemmarna inte betalar avgifter till Nato, så det är inte riktigt klart vad Trump egentligen menade.
Europas ledare hade hoppats att Trump under sitt besök i Bryssel skulle uttala sitt stöd för Natos kollektiva försvarsklausul. Det innebär att varje medlem avger ett löfte att försvara varje medlemsstat som blivit angripen. Endast en gång har Nato-medlemmarna gjort det, 11 september 2001. Då handlade det om att försvara New York, Trumps hemstad. Varje amerikansk president har uttalat stöd för artikel 5 – men inte Trump. Det upprörde mötesdeltagarna. Särskilt upprörda blev de ledamöter, som företrädde de baltiska staterna. De oroar sig mycket över Putins agerande och blev än mer oroade när Trump vägrade säga något om artikel 5. Än värre blev det, när Trump började berömma Putin!

När mötet avslutades och deltagarna skulle ställa upp för fotografering, trängde sig Trump förbi Montenegros premiärminister för att hinna före till den främsta raden av ministrar. Iakttagare kunde notera att ingen av Trumps kolleger verkade intresserade av att prata med honom nu…

Han har också lyckats med att göra tyskar ursinniga.”Tyskarna  är dåliga, väldigt dåliga” ska han ha sagt till en tysk tidning.  Varför är de det? Helt enkelt för att de har ett överskott i handeln med USA! ”Titta bara på alla miljoner bilar som de säljer i USA, förfärligt! Det tänker vi sätta stopp för.”    
Trumps uttalande är pinsamt. Det visar att han är totalt okunnig om det mest elementära inom ämnesområdet ekonomi. Han borde ta reda på vad tyskarna gör med pengarna för sitt överskott. En stor del investeras i Amerika. Tyska företag har mer än 670000 anställda i  USA.
Trumps hot om att ”sätta stopp för” bör begrundas.

Vad menar han? Vill han införa tullar? I så fall är vi alla hotade!

Inga kommentarer: