fredag 18 augusti 2017

Har Sveriges Television accepterat Putins beskrivning av världen?

Sveriges Television har börjat visa de intervjuer Oliver Stone gjort med president Vladimir Putin. Oliver Stone är en mycket välmeriterad amerikansk journalist, men frågan är dock om inte hans prestige nu har fått sig en ordentlig törn. 

Under cirka fyra timmar hyllar Oliver Stone oavbrutet den ryske presidenten för allt han åstadkommit för det ryska folket och för Putins tålamod med hur illa Ryssland har behandlats  av framför allt USA.  Det tittarna får se är den Putin och det Ryssland, som propagandamakarna i Kreml konstruerat. Det har inte mycket med verkligheten att göra.
Enligt den historiken var 1990-talet en katastrof för Ryssland, men när Putin tog makten räddade han Ryssland. Men Nato och USA har hela tiden utgjort ett stort hot. Ryssland hade fått löfte om att de europeiska stater, som tillhört sovjetblocket men efter Berlinmurens fall blivit oberoende, INTE skulle bli Nato-medlemmar – men det löftet hölls inte. Västvärlden körde över Ryssland.Värst är lögnerna om Ukraina och Krim. Putins beskrivning av Ukrainas väg till självständighet är rena lögnen. Han menar att det handlade om en ”fascistisk statskupp”. Visst finns det i dag stora problem i Ukraina, men ambitionen är att bli en västerländsk demokrati.Däremot liknar Rysslands annektering av Krim en statskupp! En klar majoritet av Krims befolkning ville inte bli en del av Ryssland. Så ockuperade Ryssland Krim och plötsligt ville ukrainarna tillhöra Ryssland…Att försöka ändra på verkligheten kan ibland ge oönskade resultat. Putin ville en dag att Stone skulle låna hans mobil, för där sändes ett inslag om kriget i Syrien. Stone tog emot mobilen och tittade. Han såg en helikopter, som enligt Putin var rysk och bekämpade IS-krigare. Men amerikanska bloggare kom fram till att helikoptern var amerikansk och opererade i Afghanistan! De amerikanska piloternas röster hade bytts ut mot ryska!Den episoden borde ha blivit en tankeställare för Oliver Stone.Värst av allt är ändå bristen på demokrati i Ryssland. Fredliga demonstrationer slås ofta ned. Demokratiförespråkare arresteras – eller kan anklagas för att ha begått brott som ”förskingring”. Det kan bli flera års fängelse!Bristen på demokrati borde SVT ta upp, om det inte nämns av Oliver Stone.!  Två intervjuer har i skrivande stund inte visats än av SVT.



Inga kommentarer: