lördag 19 augusti 2017

Riskerar Ryssland att kollapsa?

Först ett citat från Aftonbladet:
I mitten av september startar den ryska storövningen Zapat 17, förmodligen det största vapenskramlet i vår närhet sedan andra världskriget. Zapad är ryska för Väst och vid motsvarande övning 2009 avslutade Ryssland med en simulerad kärnvapenattack på Warszawa. Den ryska övningen omges av många frågetecken. Hur stora truppstyrkor ska vara med?. Och kommer de att återvända till sina baser efteråt? Militära bedömare varnar för att Putin kommer att använda övningen till att flytta fram förband till Vitryssland och låta dem bli kvar där. Andra har påmind om att Ryssland tidigare har använt övningar för att trakassera och skrämma grannländer. Så inleddes den ryska invasionen av Georgien 2008.
Tyvärr finns det fler exempel på att det enligt Putin fredliga Ryssland, som vill leva i harmoni med sina grannar, flera gånger har ockuperat delar av andra europeiska länder. Ibland får dessa befriadeområden en egen Putinvänlig regering och är då i praktiken en ny stat.
Så verklighetens Putin är något helt annat än den Putin, som intervjuats av Oliver Stone!
Vi har all anledning att oroa oss över Putins expansiva politik. Vi får trösta oss med att det finns en faktor,  som hindrar honom att gå längre än vad han hittills gjort, nämligen Rysslands usla ekonomi. 
Åren närmast efter Berlinmurens fall var Ryssland nästan bankrutt. Putin lyckades få viss ordning och reda, men grundproblemen finns kvar. Dit hör att Rysslands inte har mycket annat än kol och olja att betala sina utlandsräkningar med. Därtill kommer att Västvärlden infört sanktioner mot Ryssland. Efter beslut av den amerikanska kongressen (Trump var emot det!) har sanktionerna skärps. Ingen tvekan om att investerare oroas!
En följd har blivit att Ryssland isoleras alltmer och halkar efter, när det gäller teknikutveckling. Putin borde begrunda att det knappast finns något land som lyckats komma i kapp resten av världen genom att isolera sig.
Men om Ryssland halkar efter i teknikutveckling så finns det en annan förklaring på det – och det skulle Putin kunna åtgärda. Det finns spetskompetens i Ryssland, men den gruppen lever farligt. Det blir ständiga anklagelser för olaglig verksamhet, arresteringar och trakasserier. Till sist ger många upp och försöker emigrera.
Ett aktuellt exempel är Dmitri Trubitsyn, en ung fysiker och entreprenör. Hans företag tillverkar högteknologiska luftreningssystem. Han anklagas för att ha riskerat patienters liv och försökt fixa högre vinster genom att bygga om renarna så att de förbrukar mindre el. Protesterna mot myndigheterna är omfattande – men hjälper det? Det finns välgrundade misstankar om att den ryska säkerhetstjänsten vill krossa honom på grund av hans växande inflytande.
En sak är klar:

Den ryska regeringen undergräver sitt kanske viktigaste ekonomiska mål.

Inga kommentarer: