fredag 6 juni 2014

Ännu en ny myndighet, som hamnar i Stockholm.


Regeringen har fattat beslut om att inrätta en ny myndighet. Den ska heta ”Delegationen för migrationsstudier”. Regeringen har utsett ett antal ledamöter och en ”kanslichef för Delegationens kansli”.

   Visserligen finns det flera riksdagsbeslut om att det, när nya myndigheter skapas, ska ske en prövning om att förlägga nya myndigheter till annan kommun än Stockholm.  Men eftersom det nya kansliet skall hålla till i Garnisonen på Karlavägen, kan det antas att även denna nya myndighet hamnat i Stockholm.

Ingen överraskning!


   Av 237 statliga förvaltningsmyndigheter har 152 sina huvudkontor förlagda till arbetsmarknadsregionen för den största av Sveriges tre storstäder, d.v.s. Stockholm. Det riktigt sorgliga är att den tendensen har förstärkts under senare år:
Enligt tidningen Riksdag och departement har 34 av 45 nya förvaltningsmyndigheter sedan 2006 placerats i Stockholm.
Regeringen struntar tydligen i att följa tidigare riksdagsbeslut, något som riksdagsledamöterna inte vill eller kan göra något åt.
En följd blir att bostadsmarknaden i Stockholm kollapsat, att alltfler människor, som flyttat till huvudstaden, omöjligen kan få någonstans att bo.
Att lätta på trycket till Stockholm skulle vara en fördel även för stockholmare, samtidigt som det skulle kunna ge jobb åt övriga Sverige. 
Men ingenting görs för att vända utvecklingen.
  

Inga kommentarer: