lördag 28 juni 2014

Min stad: Tomma butiker, ofta med krossade fönsterrutor.


Vid en promenad i Filipstads centrum är det lätt att notera att många butikslokaler står tomma. I fönstren hänger en skylt, på vilken står att läsa: ”Lokal att hyra”. Därefter ett telefonnummer till hyresvärden, som ofta är ett fastighetsbolag.

    Andelen lediga butiker kan vara 50 procent. Det är trist!

I några butiker gör skyltfönster reklam för någon verksamhet i staden. Det gör Spångbergsgymnasiet, som berättar om skolans program. Det är ett bra initiativ, både för skolan och för betraktaren, som slipper att än en gång beskåda en tömd butik. 

      Ibland händer det att en hyresgäst drar in en butik, som länge stått tom – men för en begränsad tid. Oftast handlar det om företag, som säljer kläder eller skor på många håll i vårt land men som fått ett överskott, som snabbt måste säljas ut. Då går det att handla billigt i Filipstad! Men det fåtal butiker, som finns kvar i Filipstad inom denna bransch, mister kunder och därmed möjligheten att överleva.

   Det finns ett annat stort problem i Filipstads centrala delar – de många krossade fönsterrutorna. Det finns tydligen ett antal lustigkurrar, som roar sig med att under natten gå runt och krossa fönsterrutor. Visst, det förekommer på många håll, men i Filipstad handlar det inte om att slå sönder enstaka rutor utan att systematiskt slå sönder så många som möjligt, innan det är bäst att försvinna. Det drabbar både butiker, som fortfarande har hyresgäster, och de som står tomma. Värst drabbade är naturligtvis de butikshyresgäster, som gör allt för att få verksamheten att gå ihop men som en morgon upptäcker att det inte finns ett enda helt fönster. Naturligtvis ger det dessutom ett än mer nedslående intryck att finna att många butiker inte bara står tomma utan dessutom har fönstren sönderslagna.

   Denna vandalism har inte bara drabbat butikerna i centrum. Nyligen hade en skola med elever på låg- och mellanstadiet fått i stort sett samtliga fönster krossade under natten. Jag läste att kommunen övervägde att ge en belöning för tips, som skulle kunna leda till att gärningsmännen kunde gripas.

   Varför har denna glaskrossarhysteri drabbat Filipstad så hårt?

Tyvärr kan jag inte bidra med förklaringar.  

     

Inga kommentarer: