tisdag 24 juni 2014

I Norrköping är minst 60 flickor könsstympade.

”Det värsta är att för bara några månader sedan visste vi inte om att de här flickorna fanns”.

Det är en kommentar från Juno Blom, som är utvecklingsledare på Länsstyrelsen i Östergötland. De könsstympade flickorna upptäcktes tack vare ett pilotprojekt i form av en utbildningssatsning med målet att stoppa könsstympning och hjälpa dem som drabbats.  Elevpersonal, t.ex. skolsköterskor, har lärt sig känna igen symptom, som kan tyda på könsstympning. Det kan vara ovanlig svåra menssmärtor, problem att tömma urinblåsan.

    En annat mycket nedslående upptäckt var att av dessa 60 flickor hade de flesta utsatts för den värsta formen av könsstympning, där clitoris samt yttre och inre blygdläppar skärs bort. Därefter sys underlivet ihop.

Fråga: Om ett enda projekt leder till upptäckten av 60 könsstympade flickor i en enda svensk stad, hur många könsstympade flickor kan det då finnas i Sverige???

Under alla omständigheter har projektet i Norrköping upptäckt ett jättestort problem, som kräver snabba insatser. Könsstympning sker i Mellanöstern (t.ex. i Egypten). Jag minns ett reportage jag läste om en egyptisk man, som var tacksam för att hans hustru blivit könsstympad, eftersom hans arbete krävde att han ibland befann sig på resande fot och måste övernatta utanför hemmet. Genom könsstympningen förelåg, enligt honom, ingen risk att hustrun förlustade sig med andra män!

   Men egypterna är inte någon stor grupp i Sverige. Jag förmodar att de flesta könsstympade flickor i Sverige kommer från Somalia. Vad gör somalierna själva för att upplysa barn och föräldrar om att könsstympade flickor behöver hjälp, som kan lindra deras symptom? Och framför allt vad gör de för att se till att inte fler flickor blir könsstympade?

   Det finns somaliska riksorganisationer i Sverige. En heter Somaliska Riksförbundet. Har den organisationen engagerat sig i denna fråga? Eller är Somaliska Riksförbundet dominerad av konservativa män, som inte förstår hur allvarligt detta problem är?

   Könsstympning är straffbart i Sverige, även om det sker utomlands. Nu kör semestrarna igång, och risk föreligger att semestrande föräldrar kan passa på att stympa sina döttrar. Hur förhindra det?

   För något år sedan blev det stor uppståndelse, när en minister, Nyamko Sabuni, förde fram tanken att införa en obligatorisk medicinsk undersökning av flickor från länder där könsstympning förekommer. Hon sågades jäms med fotknölarna av politiker, journalister och andra förståsigpåare.  Men föräldrar till kontrollerade flickor skulle väl dra sig för att stympa dem under semestern, om det kan bli ny kontroll efter hemkomsten?

   Förhoppningsvis kommer Norrköpingsprojektet att upprepas i övriga län.

Viktigt är också att ha samtal med alla föräldrar till flickor, som riskerar att stympas!     

 

Inga kommentarer: