söndag 15 juni 2014

Om mutor och korruption inom världsfotbollen.


   VM i fotboll inleddes med en skandal. Brasilien vann över Kroatien med 3-1, men många tyckte att det borde ha blivit 2-2: Brasilien gjorde mål på en märklig straff, och Kroatien fick ett mål underkänt.

    Därmed inte sagt att domaren var mutad. Men säkert är att mutor och korruption är vardagsmat inom internationella fotbollsförbundet (FIFA), i vars topp Sepp Blatter sitter. Han är omgiven av ett antal trogna hundar, lika korrumperade som han själv. Möjligen har detta gäng till sist ändå gått för långt: Den brittiska tidningen ”Sunday Timeshar nyligen presenterat bevis på att Qatar betalade mutor till FIFA för att bli värd för VM i fotboll 2022. Och Sunday Times har mer att komma med!

Att detta lilla arabland, utan några som helst fotbollsmeriter, men som vältrar sig i pengar genom sina oljetillgångar, ska arrangera VM är närmast groteskt. Det kan bli mycket hett för de arma fotbollsspelarna!  

   Oegentligheterna inom FIFA är inget nytt fenomen. Under 1990-talet var missnöjet med FIFA stort inom UEFA, det Europeiska fotbollsförbundet, som tyckte att FIFA fattade beslut, som missgynnade Europas fotboll. Många FIFA-byråkrater ansågs vara okunniga och kom från länder med begränsad erfarenhet av fotboll. UEFA förde därför fram sin egen ordförande, svensken Lennart Johansson, som kandidat till att bli ny ordförande i FIFA och efterträda Joao Havelange. Allt tydde på att en majoritet på FIFA:s  kommande årsmötet skulle stödja Lennart Johansson.

   Men i sista minuten dyker det upp en ny kandidat, schweizaren Sepp Blatter, och i omröstningen slår han svensken!
Hur var det möjligt?
Så här gick det till: Den avgående FIFA-ordföranden Joao Havelange betalade sex miljoner dollar till Jack Warner från Trinidad. Denne fick i uppdrag att säkra 30 röster åt Sepp Blatter i valkampen mot Lennart Johansson. Pengarna skulle gå till ett träningscenter i Trinidad. Men han fick anläggningen, som en personlig gåva, och den värderas i dag till 22,5 miljoner dollar.
   Detta hände år 1998. När Jack Warner senare avgick från en regeringspost i Trinidad skall han ha sagt: "Utan våra röster skulle Blatter aldrig haft en chans att bli vald".
   Men Lennart Johansson drabbades 2007 av en ny motgång. Han blev inte omvald till UEFA-ordförande utan besegrades av Michel Platini.

Innebar det att FIFA tagit över kontrollen av UEFA?

 

 

Inga kommentarer: