måndag 23 juni 2014

Nya ”avslöjanden” av Ekot.




När Uppdrag Granskning gör sina avslöjanden handlar det verkligen om – avslöjanden.

Medlemmar i redaktionen gräver fram fakta. gör intervjuer, drar slutsatser och kontrollerar att allt stämmer.

   När Sveriges Radios Ekotredaktion ”avslöjar”, rör det sig oftast om något helt annat.

Någon har överlämnar handlingar (ibland sekretessbelagda) och Ekot publicerar innehållet. För att kunna suga på karamellen så länge som möjligt, ”avslöjas” inte allt på en gång. Nej, Ekot tar en bit i taget; det kan ta en vecka innan allt är ”avslöjat”.

Det senaste ”avslöjandet" handlade om att svenska företag betalat mutor för att få order i Grekland. Det var knappast något sensationell. Med tanke på hur verkligheten har sett ut i Grekland har mutor förmodligen varit en förutsättning för att få order av den storlek som det handlade om.

    Denna gång finns det ingen principiell anledning att klandra Ekot för sitt ”avslöjande”. Det var värre förra gången – folkomröstningen i Schweiz om att köpa Jas-Gripen. Sveriges ambassadör backade upp ”Ja”-sidan, åkte runt och träffade nyckelpersonen och lade fram argument för att Schweiz borde köpa det svenska flygplanet. Han rapporterade till utrikesdepartementet om sina ansträngningar.

   Men ”någon” kom över vad han skrivit, och Ekot fick ta del av det. Det blev flera inslag i Ekots sändningar! Vinkligen var att Sverige genom ambassadören hade ”lagt sig i” folkomröstningen i Schweiz. I själva verket är en av de svenska ambassadernas viktigaste uppgifter att hjälpa svenska företag.

          Naturligtvis uppmärksammade schweiziska tidningar Ekots reportage. Naturligtvis utnyttjade ”Nej-sidan” situationen. Det blev ”fina fisken” för dem. Och ingen tvekan om att det påverkade utgången av folkomröstningen: Det blev ”nej” till köp av svenska flygplan. Därmed försvann ett antal arbetstillfällen i Sverige, och svenska skattebetalare får betala mer för varje flygplan som det svenska försvaret ska ha. Ju fler flygplan som skall tillverkas, desto billigare blir varje plan.

Men det bekommer inte Ekot.

Där njuter redaktionen över sitt ”avslöjande”.   

 

Inga kommentarer: