lördag 23 augusti 2014

Blir det kaos efter valet, bör S och M bilda stor koalition!




Just nu ökar möjligheten att det blir kaos efter valet. Avståndet mellan Alliansen och de Rödgröna har krympt, och SD har blivit det tredje största partiet med bred marginal. Det kan bli så att inget av de två blocken får majoritet i riksdagen.

Risken är stor att SD blir ”tungan på vågen”. Visserligen har hela tiden Fredrik Reinfeldt sagt att han absolut inte vill regera med någon form av stöd från SD, men den rödgröna menar att det är just det han tänker göra. Å andra sidan har företrädare för Alliansen börjat kräva att Löfven som statsministerkandidat måste visa att han kan få majoritet för sin budgetproposition. Baktanken är att han ska framstå som beroende av aktivt stöd från V eller vara tvungen att ta in V i regeringen, något som man ska kunna skrämma väljare med under de sista veckorna före valet.

Så vad göra, om utgången i valet leder till kaos?

   Löfven har hela tiden sagt att han är beredd att bilda regering över blockgränserna; han nämner fp och cp som möjliga kandidater. Däremot tycks det vara omöjligt för honom att regera ihop med M.  På ett sätt är det märkligt. I många avseenden ligger nämligen M och S mycket nära varandra, medan däremot fp och cp i flera frågor måste ha svårt att komma överens med S.

Ett bra exempel är invandringen och migrationspolitiken. Där är fp och cp mer liberala, ”tillåtande” än S och M. S, som utsätts för påtryckningar av LO, har ju förordat begränsningar i arbetskraftinvandringen. Samtidigt finns det gott om moderater, som tycker att den totala invandringen till Sverige är för stor. Om jag inte minns fel, så var det moderater och sossar, som uttalade sig klandervärt når Uppdrag Granskning intervjuade politiker med dold kamera

   När Reinfeldt lanserade ”Nya moderaterna” innebar det att M i många frågor närmade sig S. Men det närmandet ägde ibland rum på ett sätt som enbart retade S. Nya Moderaterna kopierade slogans som S använt. Dessutom presenterade man sig inte bara som Nya Moderaterna utan även som det nya arbetarpartiet, och det retade naturligtvis upp S.

    Men om det blir kaos efter valet, borde alla partier överse med gammalt groll och tänka på landets bästa. Vi behöver en fungerande regering och det bästa sättet att få fram en sådan är en koalition mellan S och M.

    I länder utanför Sverige har flera gånger motsvarigheterna till M och S bildat koalitionsregeringar – för landets bästa. Det har skett i Österrike, Finland och Tyskland. Det bästa exemplet är just Tyskland, där nu – än en gång – en sådan stor koalition har bildats.

Tänk på det Löfven och Reinfeldt, om vi får kaos dagen efter valdagen!         

Inga kommentarer: