lördag 7 januari 2017

Blir 2017 ett mardrömsår?

År 2017 kan bli ett mardrömsår. Ett jättestort problem är självmordsbombarna som mördar totalt oskyldiga människor i tron att de  kommer till paradiset för sina gärningar. Hur i all världen ska vi få stopp på det?
Frankrike och Tyskland har drabbats hårt. Illdåden går också ut över Västvärldens muslimer, som utsätts för misstankar och rent hat. Kanske kan  Islamiska Staten besegras genom massiva militära insatser – men till ett högt pris. Och risk finns att nya IS föds på annat håll, och att självmordskandidaterna på nytt kommer att slå till i Europa.
Europa måste satsa betydligt mer på olika former av ”motindoktrinering” av unga muslimer som lever i Europa. Få dem att känna samhörighet med Europa. Det blir inte lätt men är nödvändigt.
Men risken är stor att också Europa faller sönder. Under 2017 kan vi få se nya ”brexit”.  Presidentvalet  i Frankrike kan leda till att extremhögern segrar och att Marine le Pin blir Frankrikes president. Därmed är risken stor att en av de stater som skapade EU dra sig ur Europeiska Unionen. Holland är en annan kandidat. Och det råder ju ett stort missnöje med EU i Central- och Östeuropa- Där tycks presidenter och statsministrar föredra att alliera sig med Putin. Sorgligt!
För några veckor sedan meddelade Putin att Ryssland måste förstärka sina kärnvapen. Några dagar senare kom ett liknande budskap från USA. Fasansfullt! Under ett antal år arbetade USA och Ryssland med projekt om att minska på ”domedagsbomberna”. Går vi mot en my kapprustning? Då kommer än en gång människor att gripas av rädsla och ångest om att världen kan få uppleva ett kärnvapenkrig. Jag var ung när Kubakrisen höll på att leda till en sådan katastrof.  Det får inte upprepas!
Ingen tvekan om att Putin tycks vara världens mest framgångsrike politiker. Det har USA fått uppleva. Efter att ha bombat sönder Aleppo, har han tillsammans med framför allt Turkiet åstadkommit vapenvila i Syrien. USA fick inte vara med – ett tydligt tecken på USA:s förlorade inflytande.
Och i USA fortsätter Donald Trump att försvara Rysslands mäktige man, trots att landets underrättelsetjänster är överens om att Ryssland och Putin var involverade i  försöken att påverka presidentvalet.
Hur ska den affären sluta?

  

   

Inga kommentarer: