fredag 27 januari 2017

Stockholm blir värd för vinter--OS, om Sverige får det.

När Sverige gjorde sina första försök att få arrangera vinter-OS,  var de viktigaste önskemålen ganska självklara. Vinter-OS, måste förläggas till en ort, som är relativt snösäker och där temperaturen under dagtid i allmänhet är under noll grader. Helst borde samtliga grenar kunna äga rum på en och samma ort. Orter, som inte klarade av det, riskerade att få nej direkt. Dessutom hoppades  säkert regering och berörda kommuner på att  spelen skulle bli en ”vitamininjektion” för några av våra problemtyngda glesbygdkommuner. Det skulle skapas jobb i samband med att arenor måste byggas. Och svensk fjällvärld skulle få gratisreklam genom tv-sändningarna och därigenom få chansen dra till sig turister.
                     Men tyvärr har Sverige fortfarande inte lyckats gå segrande ur striden om att få arrangera ett vinter-OS.  Det har sagts att en förklaring kan vara att svenska fjäll inte räcker till för att arrangera ett olympiskt störtlopp. Hur det än är med det, så bör vi ha i bakhuvudet att det alltid förekommer mygel, när OS-arrangörer ska utses.

                     Nu tycks det vara helt klart att Sverige ska göra ett nytt försök, men jag är mycket tveksam till det.  Stockholm blir nämligen huvudorten; de flesta grenar som lockar stor publik, kommer att avgöras där. Och invigning och avslutning och diverse andra ceremonier tar Stockholm hand om. Något överraskad blev jag av att också slalom ska åkas i kungliga huvudstaden. Finns det verkligen slalombackar i Stockholm? 
      Jag är osäker på hur det blir med längdåkningen. Men  det är att utmana ödet om Stockholm också tar hand om det! Finns det någon snö i Stockholm nu? Risken är stor att Stockholm har barmarg under varma vintrar. Då får snökanonerna köras dygnet runt, och vallningen blir besvärlig.
      Det är alltså Stockholm som sagt ja till att anordna vinter-OS och det är inte säkert att det kommer att lyckas. Men en av dem som presenterade utredningen menade att nu hade Stockholm fått chansen att bli uppmärksammat. Men det är redan vår huvudstad!  Däremot behöver ett antal norrlandskommuner bli uppmärksammade, men det blir de inte den här gången heller!

Inga kommentarer: