tisdag 13 december 2016

Jag citerar en ledare i Expressen från i dag. Den blivande presidenten Trump borde nu visa några tecken på kompetens. Gör han det?


Jag citerar en ledare i Expressen från i dag. Den blivande presidenten Trump borde nu visa några tecken på kompetens. Gör han det?
I flera månaders tid har amerikanska myndigheter riktat anklagelser mot Ryssland för att blanda sig i presidentvalet. Redan i oktober pekade man ut landet som ansvarigt för att ha hackat datorer hos det demokratiska partiet. Nyligen gick CIA ett steg längre och slog fast att syftet med dataintrånget var att gynna Donald Trump i valet.
                      Dessa allvarliga anklagelser avfärdas nu av Trump som löjliga. Han förminskar USA:s egna expertmyndigheter.genom att påminna om hur fel underrätelsetjänsten hade om massförstörelsevapnen i Irak.
Det är något oerhört! USA har alltså en blivande president som rycker på axlarna åt att en främmande makt blandar sig i landets demokratiska process. Han tycker sig inte ens ha tid att lyssna på d dagliga genomgångar som representanter för underrättelse- och säkerhetstjänsten normalt håller för en blivande president.
Och det slutar inte där. Enligt förhandsspekulationerna tallar mycket för att Rex Tillerson, oljejätten Exxons vd blir ny utrikesminister. I så fall kommer USA att företrädas i världen av en person som har belönats med Putins vänskapsorden  – en hedersbetygelse som han har renderats till följd av sina privata och affärsmässiga kopplingar till Ryssland.
                      På miljöns område är nyheterna lika dåliga. Till ny miljöminister har han utsett klimatskeptigern Scot Pruitt. Hans främsta merit för jobbet är att han som justitieminister i Oklahoma har stämt EPA, USA:s motsvarighet till Naturvårdsverket, för att försvåra användningen av kol och gas. Själv har Pruitt nära band till kol och gasindustrin och dess lobbyyister, som har donerat pengar till hans politiska kampanjer.
                      Då ska man ha i bakhuvudet att Obama valde just EPA för att driva igenom sin   miljöpolitik i ett försök att kringgå klimatförnekarna i kongressen. Som en ledare inom miljörörelsen uttryckte saken: Att ge Pruitt uppdraget att leda EPA är som att anställa en pyroman för att bekämpa bränder.
Det finns egentligen ingenting i de utnämningar eller uttalanden som Trump har gjort på sistone som stillar oron över hans blivande presidentskap. Marknaderna gläds åt den boom som väntas när pengar ska börja spenderas utan tanke på det växande budgetunderskottet. Men också det kan få en bitter eftersmak.

   Det är illavarslande för alla som tror på iden om det goda Väst med USA som den fria världens ledare     

1 kommentar:

staffan winbergh sa...

Och inte nog med detta- till arbetsmarknadsminister har "vi" ( skriver "vi" då USA: s vägval i politiken påverkar oss alla) fått ingen mindre- eller mer- än Anrew Puzder - ägare till två snabbmatskedjor och stark kritiker till höjda minimilöner.... älskar robotar som aldrig kommer försent till jobbet och kvinnor i bikinis som äter hamburgare i hans restauranger..... Är Trump kompetent? Tiden får utvisa- inte dum- men som det numera heter- faktaresistent.....