lördag 17 december 2016

Regeringen vill skapa en ny myndighet för jämställdhetsfrågor. Behövs den?

Regeringen vill skapa en ny myndighet, som ska ta sig an jämställdhetsfrågor. Medierna har varit mycket kritiska. Enligt en huvudinvändning råder det i Sverige ingen brist på myndigheter, och många av dem sysslar med jämställdhetsfrågor. Det gäller inte minst länsstyrelsen i Östergötland, som  har hand om det nationella arbetet mot hedersförtryck. Den nya myndigheter kan komma att slå sönder  den verksamhet  som byggts upp i Östergötland.
                             Regeringen försvarar sig med att det kan ta flera generationer innan män tar ut hälften av föräldraledigheten. Finns det verkligen anledning att vara så pessimistisk? Männens andel ökar stadigt. Det är tveksamt om en ny myndighet kan få tillväxten att öka!
                             Den mest akuta frågan är hedersvåldet, som borde uppmärksammas betydligt mer! Tyvärr tycks svenska politiker ha varit ointresserade av den problematiken. Eller för fega!  Det försöker länsstyrelsen i Östergötland att göra något åt!
                             Så det bästa vore att regeringen avstod från att starta en ny myndighet, men så kommer inte att ske. Enligt Expressen skall den ligga i Göteborg. Det ogillar Expressen utan någon som helst motivering. I stället bör den, enligt Expressen, ligga i Tensta.
Bakom den ståndpunkten ligger en realitet: Stockholms ytterområden, där kriminaliteten är skyhög, har ett behov av att få verksamheter förlagda till sig. Utvecklingen har gått i motsatt riktning, d.v.s. butiker, lokalkontor har försvunnit. Men om Expressen vill engagera sig i denna fråga, borde tidningen i stället arbeta för att några av huvudstadens många myndigheter flyttar ut till Tensta och andra förorter. Göteborg ligger nästan i botten, när det gäller antalet myndigheter. Stockholms dominans är total. Att flytta en myndighet från Göteborg till Tensta, blir i praktiken att flytta den från Göteborg till Stockholm. De flesta förorter ingår i kommunen Stockholm. Om så inte är fallet, ingår de i Stockholmsregionen.

     Även Göteborg har problem med sina förorter och kanske borde också Göteborg överväga att försöka flytta verksamheter till ytterområden i hopp om att dessa ska kunna fungera bättre. 

Inga kommentarer: