måndag 26 december 2016

Många islamister har bra jobb och bostad - OCH gömda bomber.

I kampen mot den extrema islamismen och terrorismen förefaller den viktigaste motåtgärden vara  att förhindra radikalisering av ungdomar som ligger i riskzonen.  Det är ett svårt uppdrag för dem som ingår i antiradikaliseringsgrupper ; ungdomarna är ju ofta dåligt integrerade, har hög arbetslöshet och hyser ofta synnerligen lågt förtroende för alla slag av  myndigheter.
                             Situationen är än mer komplicerad: Det är inte alls säkert att arbete och integration sätter stopp för den s.k. radikaliseringen. Det visar ett färskt ingripande mot en grupp i Strasbourg, som nu anklagas för att ha planerat ett terrorbrott – och  som stoppades i sista minuten.
En av de gripna var en omtyckt lärarassistent, den andre var hamnarbetare och den tredje var en specerihandlare som sålde konjack.  Men den 20 november hämtades de tre plus ytterligare en man av fransk säkerhetspolis. De anklagas för att ha planerat ett terrorbrott.
Detta är helt annorlunda terrorister: Välavlönade män i 30-årsåldern. Inga skägg, inga försök värva anhängare.
De levde inte i utanförskap, hade bra jobb och hade aldrig hamnat i något brottregister. Nu är många oroade över att de varit just så normala. ”Ingen märkt någonting”, säger den ansvarige för antiradikaliseringskampanjen. Nu handlar det om personer som är integrerade i det franka samhället.
Franska myndigheter säger att en dödlig komplott stoppades. Männens planer var nära att verkställas. ..
Cellen i Strasbourg hade order från en befälhavare i området mellan Irak och Syrien att skaffa vapen. I männens bostäder fanns vapen och trohetslöften till IS. Förrförra veckan greps ännu en man misstänkt för samröre med Strasbourgcellen. Terroristernas mål var polisens högkvarter i Paris , julmarknaden på Champs Elysées och kafeer i Paris.
                             I juni ställdes sju unga män inför rätta och dömdes för terrorism.  Men nu är de misstänkta terroristerna helt annorlunda. De är inte unga muslimer med tillfälliga jobb eller helt arbetslösa.. Det är just det faktum att de senast gripna verkade så normala som gör att de är desto mer hotfulla. De smälte väl in i i kvarteren där de bodde och där helskägg och slöjor inte är särskilt vanliga. Om de kan klassas som terrorister, då har de skickligt hörsammat IS påbud om hemlighållande och förställning.
                             En av de gripna var en populär fritidsledare vid en grundskola. Myndigheterna hittade vapen i hans lägenhet.”Alla tyckte att han var helt fantastisk”, berättar chefen för ungdomsgården. ”Han var lugn och seriös. Specialhandlaren som greps älskade barn.”

                             ”De där männen hade jobb, de tjänade hyggligt och de pratade inte om hat och främlingskap. Och så grips de klockan tre en morgon! Detta är extremt oroande, det betyder att det förmodligen finns fler vilande terrorister”.     

Inga kommentarer: